Nove pozicije u Savjetu ministara, plata 3.660 KM

Nove pozicije u Savjetu ministara, plata 3.660 KM

Zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara Bosne i Hercegovine dobili su svoje kancelarije, a odluka o njihovom osnivanju objavljena je u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

Odluku je donijeo Savjet ministara BiH prije 20-ak dana i u odnosu na prethodnu ovakvu odluku iz decembra 2015. godine uvedena su dva radna mjesta.

Po ranijoj odluci, zamjenici predsjedavajućeg imali su jednu kancelariju i po jednog savjetnika u tom odjeljenju, a sada imaju zasebne kancelarije i po šefove kabineta koje sami imenuju.

Ti šefovi kabineta i po jedan savjetnik svoje poslove obavljaju, kako piše u odluci, pri kabinetima ministarstava iz kojih dolaze zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara.

U ovom mandatu, zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Borjane Krišto su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

– Osnovna plata šefova kancelarija i savjetnika obračunava se na bazi platnog razreda i koeficijenta utvrđenog za šefa odjeljenja i savjetnike predsjedavajućeg Savjeta ministara – navedeno je u odluci.

To znači da će šef kabineta zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara imati osnovnu platu od oko 3.660 KM, bez uračunatog minulog rada i naknada na koje imaju pravo.

Poređenja radi, šef kabineta ministra ima osnovnu platu od oko 2.700 KM, što znači da je pozicija šefa kabineta zamjenika predsjedavajuće plaćenija za oko 960 KM.

Trenutno je Salko Beba šef kabineta Heleza kao ministra odbrane. Ko je šef kabineta Staše Košarca kao ministra, još nam nikad nije odgovoreno, a niti piše na web stranici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH će imati osnovnu platu od oko 2.700 KM. Poređenja radi, savjetnik ministra u Savjetu ministara ima osnovnu platu od oko 2.130 KM, što je razlika od 570 KM.

(Faktor)

CATEGORIES
Share This