Nastavak suđenja Obrenu Petroviću i Milku Vidakoviću

Nastavak suđenja Obrenu Petroviću i Milku Vidakoviću

Nastavljeno je suđenje bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i bivšem šefu Odsjeka civilne zaštite u ovom gradu Milku Vidakoviću, koji su osumnjičeni za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti tokom poplava 2014. godine.

Na današnjem ročištu pročitani su iskazi koje su svjedoci 2014. godine dali u policiji, a koji su u međuvremenu preminuli. Peji Zubaku u poplavama je stradala sestra i sestrić.

„Bio sam povremeno angažovan da držim predavanja u vatrogasnoj stanici, a taj dan su mi javili da neće biti predavanja jer se očekuje poplava. Nazvao sam sestru da joj javim, ali je voda već bila došla do njih i do nas.

Sestrić mi je tada rekao dosla je voda spasavaj nas. Međutim mi smo bili primorani da se popnemo na tavan, gdje smo proveli tri dana. Moja sestra Marija i sestrić Željko su se utopili“, kazao je Zubak 2014.

U pročitanom iskazu Mihajla Arsenića, koji je bio član štaba za vanredne situacije, navodi se da nije bilo dovoljno opreme za zaštitu i spasavanje.

Cvjetin Bijelić, koji je bio predsjednik mjesne zajednice Usora, u svom iskazu kazao je da ova mjesna zajednica nema magacin sa opremom za spasavanje.

„Voda je bila tri do četiri metra, ostali smo na gornjem spratu u zgradi dok se nije povukla. Uopšte nisam obaviješten o mogućnosti poplave, niko mi ništa nije rekao. Sastanaka sa gradonačelnikom, na temu zaštite i spasavanja, nikada nije bilo. Imao sam jedan sastanak sa Petrovićem o infrastrukturnim projektima, i to je ostalo na obećanjima“, istakao je tada Bijelić.

Vukosava Blagojević u poplavama je izgubila supruga. Ona je u tadašnjem iskazu rekla da sirenu za uzbunu nisu čuli. Dodala je da su neki govorili da se sirena oglasila oko 8 sati, ali su tada već bili poplavljeni. Ćamil Dizdarević ostao je bez krova nad glavom.

„Živio sam u barakama u Doboju. Kada je voda počela nadolaziti otrčao sam kući po dokumenta i upozorio komšije da bježe. Vidio sam da nema jedne komšinice Bahrije Skule. Baraka se od poplave srušila, a nakon poplave našli su Bahrijino tijelo. Niko nas nije upozorio da će biti poplava, a prvu sirenu sam čuo kad je voda probila nasip“, iskatao je 2014. Dizdarević.

Odbrana se protivila ovim dokazima, jer je svjedoke tada saslušavao policijski inspektor Slavko Božić, koji je bio oštećen u poplavi. Međutim Sud je dozvolio da se ovi iskazi pročitaju kao dokazni materijal.

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This