„Nevesinjska puška“ je blago naše istorije

„Nevesinjska puška“ je blago naše istorije

U Krekovima kod Nevesinja obilježeno 149 godina od Nevesinjske puške.

Prvi metak protiv turskog okupatora ispaljen je 9. jula 1875. godine prije tačno 149 godina u okolini Nevesinja.

Ustanak je poznat pod nazivom „Nevesinjska puška“ i ubrzo se proširio na čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Svake godine na današnji dan obilježava se godišnjica ustanka. I danas  se u selu Krekovi kod Nevesinja odala počast hercegovačkim ustanicima  i obilježila godišnjica ovog hercegovačkog ustanka u organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Odbora za njegovanje oslobodilačkih ratova Srbije i Opštine Nevesinje.

„Svi ustanci i borbe srpskog naroda protiv okupatora treba da nam budu lekcije.

Ono što je našu vojsku i vojvode u svim vremenima karakterisalo je čast i hrabrost i želja za slobodom svog naroda. Nadam se da će mlađe generacije shvatiti značaj svih ovih borbi, jer svaki borac i ustanik od Nevesinjske puške do danas doprinio je slobodi u kojoj živimo“, izjavio je predsjednik Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine i načelnik opštine Bileća Veselin Vujović.

Obilježavanju su prisustvovali Danijel Egić ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, Zoran Antić državni sekretar u Vladi Srbije, predstavnici Narodne skupštine RS, republičkih institucija, načelnici susjednih opština i potomci ustanika.

ISTOK

CATEGORIES
Share This