Nema efekta od milionskog lobiranja

Nema efekta od milionskog lobiranja

Posljednja dešavanja u Savjetu bezbjednosti UN-a gdje je većina zemalja stala na stranu Kristijana Šmita koji je u izvještaju kritikovao Republiku Srpsku, ponovo postaljaju pitanje: kakav je efekat lobiranja po svijetu za koje Republika Srpska izdvaja milione maraka?

Nekoliko miliona maraka iz budžeta Republike Srpske godišnje potroši se za lobiranje po Evropi i Americi, a odnos zapadnih zemalja prema Republici Srpskoj odavno nije bio ovako zaoštren: obustavljeni su brojni projekti, a tu su i sankcije najvišim zvaničnicima. Zato u SDS-u pitaju šta je konkretan efekat izdvajanja 2,2 miliona maraka za lobiranje u ovoj godini, odnosno čak 37 miliona maraka u periodu od 2011. do 2022. godine.
„To je nevjerovatno veliki iznos, a vidimo da će i u ovoj godini biti izdvanjanje iz budžeta dakle to će biti preko 40 miliona maraka“, kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.
„Naravno ministar o efektima ništa nije rekao, ali je nabrojao neke projekte koji su značajni i gdje te lobističke kuće rade na tim projektima u SAD-u i Evropskoj uniji“, kaže Govedarica.

Resorni ministar je nedavno u Narodnoj skupštini rekao da Republika Srpska ostvaruje saradnju sa advokatskim konsultantskim kućama koje pomažu Republici Srpskoj da se predstavi na međunarodnoj sceni.

„Jedan od takvih primjera su izvještaji u Savjetu bezbjednosti UN-a koje Republika Srpska dostavlja svim članicama uoči debate o BiH. Takođe jedna od stvari jeste pravno savjetovanje po pitanju međunarodnog prava kada Vlada zauzima određene stavove prema međunarodnim organizacijama“, rekao je krajem marta ove godine Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.
Nevjerovatno je, kažu u opoziciji da se plaćaju kuće koje pišu izjveštaje za Savjet bezbjednosti i druge aktivnosti. Pitaju zašto to ne rade instutucije Republike Srpske?
„Postavlja se pitanje da li to toliko vrijedi? Ja mislim da ne vrijedi pod broj jedan, postavlja se pitanje ko šta radi iz Vlade Republike Srpske i predstavništava od Vašingtona pa na ovamo“, kaže Vukota Govedarica i poručuje da je posebno sporno što je resorni ministar rekao da je državna tajna koje su konkretno lobističke kuće u pitanju jer tamo gdje imamo sjedišta tih kuća, odnosi sa Republikom Srpskom nikad nisu bili gori.
Lobiranje jeste potrebno, posebno ekonomsko, kažu naši sagovornici dobro upućeni u međunarodne odnose, međutim smatraju da ono treba da se provodi na drugačiji način od dosadašnjeg.
„I u  tome moraju biti uključene i partije vlasti i partije opozicije što znači da to mora biti jedan koncept koji će biti usaglašen da ne bi dolazilo do bilo kakvih netransparentnih momenata koje imamo trenutno, nesporazuma i da imamo jednu strategiju lobiranja Republike Srpske u svijetu“, kaže diplomata i ekonomista Draško Aćimović.
Dosadašnje lobiranje Republike Srspke, kaže Aćimović nije bilo na zavidnom nivou, zbog čega smatra da je potrebno angažovati druge kompanije i formirati lobističku mređu u svijetu što, kako navodi, Republika Srpska do sada nije uspjela da uradi.
(BN) Foto: GULIVER/MARCOSCISETT
CATEGORIES
Share This