Nedostatak političke volje pravi štetu, političare zanimaju samo fondovi sa novcem

Nedostatak političke volje pravi štetu, političare zanimaju samo fondovi sa novcem

Otvoreni Balkan, jedinstveno tržište rada ali i milioni evra iz EU predviđenih za privredu u BiH, sve je ovo za Bosnu i Hercegovinu samo misaona imenica jer nadležni nemaju interes da,kroz ispunjavanje reformi za pošteno tržišto nadmetanje, stvore dobru poslovnu klimu.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija postigle su prvi korak ka regionalnoj integraciji kroz stvaranje jedinstvenog tržišta rada u ove tri zemlje. To znači da će radnici iz ovih zemalja moći bez prepreka da se kreću u ove tri zemlje i  da rade bez boravišne ili radne dozvole, što otvara mnogo više mogućnosti za napredovanje.

„Uvijek je bolje otvoriti granice i pustiti slobodan protok robe ljudi i kapitala i omogućiti da u takvom slobodnom sistemu svi ojačaju i da radna snaga nesmetano cirkuliše tamo gdje je potrebna i bolje plaćena“, ističe Nataša Dragojlović, bivša koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Bolje plaćena radna mjesta mogla bi da se dese i radnicima u BiH kada bi nadležni ispunili reforme za tržišno nadmetanje. To sve bi bilo podržano sa milijardu evra investicija, a u sklopu evropske inicijative, što je nedavno navela Ursula don der Lajen predsjednica Evropske komisije.

Međutim, pitanje je ima li kod nas političke volje za stvaranjem jedinstvenog tržišta?

Opširnije u prilogu:

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This