Ne prestaje haos sa mjerenjem gledanosti TV stanica u BiH

Ne prestaje haos sa mjerenjem gledanosti TV stanica u BiH

U Bosni i Hercegovini trenutno niko ne mjeri gledanost TV stanica. Haotično stanje na tržištu prouzrokovano je nakon donošenja akata o Institutu za metrologiju na čijem je čelu Milica Ristović – Krstić. Iako je traženo, Sud Bosne i Hercegovine nije van snage stavio rješenja koja su dijelom dovela do trenutne situacije.

Iz medijske industrije u više navrata se skretala pažnja na haotično stanje u ovoj oblasti, insistiraju da se posao odabira agencije za mjerenje gledanosti mora izuzeti iz nadležnosti Instituta za metrologiju kako bi se uveo red u ovo područje.

Nermina Kelić, predsjednica Udruženja medijske industrije Bosne i Hercegovine, gostujući u dnevniku Nove TV, naglasila je da je situacija na tržištu nakon obustave mjerenja gledanosti katastrofalna.

“U najmanju ruku je haotično. Svi su u nevjerici jer nismo očekivali ovakav ishod. Nadali smo da će biti razumijevanja prema ovoj tematici jer već neko vrijeme upozoravamo na to kolika je važnost telemetrije. Sada smo ostali bez nečega što je osnovno sredstvo za rad i jako važan pokazatelj za oglašivače koji od nas očekuju međunarodne standarde”, naglasila je.

Drugim riječima – iz Udruženja su se nadali kako će se današnjom odlukom Suda privremeno staviti van snage odluka Instituta da obustavi rad trenutnog mjeritelja, jer je to bilo jedino rješenje koje se trenutno nudi u BiH.

Stoga, postavlja se pitanje, šta je sada moguće rješenje?

“U ovom trenutku nama je jako bitno da dobijemo podatke nazad. Dugi niz godina industrija radi maksimalno da isporučimo ono što od nas očekuju globalni oglašivači”, odgovorila je Kelić.

Već sada pojedini oglašivači prijete povlačenjem.

“Jako je teško ovakve situacije njima objasniti. Pokušali smo im reći da se nadamo da će relevantne institucije reagovati na pravi način i da ćemo ubrzo dobiti podatke. U ovom momentu imali su razumijevanja, ali ako ovo potraje, ne znamo da će ostati tako”, naglasila je Kelić.

Kao dugoročno rješenje Kelić vidi izmjenu akata.

“Način na koji je ova oblast trenutno uređena u aktima Instituta za metrolohiju nije u skladu sa onim što su međunarodne prakse. Nama je jako važno da se oblast izuzme iz onoga kako je trenutno definisano. Peoplemetri nisu uređaji za mjerenje vremena i ne mogu ovako biti tretirani”, rekla je, apelujući još jednom i na predstavnike Instituta da se za pomoć, saradnju i savjete obrate struci, odnosno Udruženju medijske industrije BiH.

Na potezu pored suda i Instituta, dodala je, morao bi biti i Savjet ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, nedavno je Komisija za borbu protiv korupcije državnog parlamenta predložila zabranu primjene Pravilnika o mjerenju gledanosti zbog visoke vjerovatnoće u koruptivne aktivnosti.

Istaknuto je da postoje vrlo ozbiljni navodi da se kroz odluke Instituta za metrologiju, na čijem čelu je Milica Ristović Krstić bliska vladajućem SNSD-u, onemogućava poštena tržišna utakmica na osnovu koje se dijeli marketinški kolač vrijedan desetine miliona maraka.

Iz Instituta tvrde da je direktorica samovoljno, bez podrške zamjenika, izmijenila pravila koja regulišu mjerenje gledanosti TV stanica u Bosni i Hercegovini.

Privremena mjera je zatražena zbog sumnje u moguće koruptivne radnje.

(BN/N1) Foto: BN/Arhiva

CATEGORIES
Share This