Najnovije: Rat u Ukrajini, 271. dan –  U Donbasu ozbiljne borbe; Ukrajina “opet” nema tenkova i BOV

Najnovije: Rat u Ukrajini, 271. dan – U Donbasu ozbiljne borbe; Ukrajina “opet” nema tenkova i BOV

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

– Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da ruske trupe koriste dronove koje je obezbedio Iran u Ukrajini.

– Ruske trupe izvršile su kopnene napade na naselja južno od Bahmuta.

– Ruske i ukrajinske trupe razmenile su jaku artiljerijsku vatru u Peskom.

– Ruske snage izvele su nekoliko ograničenih kopnenih napada sjeverno, sjeverozapadno i jugozapadno od Donjecka.

Ruska i ukrajinska vojska su se međusobno optuživale za granatiranje u blizini Zaporoške nuklearne elektrane (NPP) u Enerhodaru, ali ISV ne može samostalno da utvrdi koja je strana odgovorna za incident.

– Ruske trupe napreduju ka Lozovom, u oblasti Herson, vjerovatno gađajući ukrajinski mostobran na rijeci Ingulec.

– Subjekti Ruske Federacije formiraju nove dobrovoljačke bataljone u Omskoj i Samarskoj oblasti.

Rusi na ukrajinskim linijama kod Soledara! Ovako izgledaju “utvrđenja”

  • Ukrajina “opet” nema tenkova i BOV

Savjetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak obratio se zapadnim zemljama sa molbom da Kijevu isporuče veliku količinu naoružanja.

„Potrebno nam je od 150 do 200 tenkova, oko 300 oklopnih vozila, sto artiljerijskih sistema, 50-70 višecjevnih bacača raketa, uključujući američke Himarse“, rekao je on televiziji “Frans 24”.

Podoljak je na listu želja uvrstio i taktičke balističke rakete zemlja-zemlja MGM-140 ATAKMS koje mogu da pogađaju ciljeve na udaljenosti od oko 300 km. Kako prenosi televizija, Oružane snage Ukrajine trenutno imaju arsenal naoružanja koji može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 80 km.

T-64 u Harkovskom regionu

  • U Donbasu se vode ozbiljne borbe

Možda će Rusi krenuti u širu ofanzivu, – predstavnik Oružanih snaga Ukrajine

„Rusi žele da postave određene uslove, žele da ih ubjede da pregovaraju. Vjerovatno je sada prerano govoriti o ovako opipljivoj ofanzivi. Ali vidimo da se u Donbasu vode ozbiljna neprijateljstva. Linija se donekle stabilizovala. Sada je linija sukoba i dalje rijeka Dnjepar. – rekao je predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat i dodao da će poslije nekog vremena postati jasno da li će ruska armija krenuti u širu ofanzivu.

Ruski udari na Ugledarskom pravcu

  • RUSKI BRIFING:

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su u preduzeću odbrambene industrije „Motor sič“ u gradu Zaporožje pogon za sklapanje motora za avione vazdušnih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

U kupjanskom pravcu Oružane snage Rusije ubile su više od 20 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan oklopni transporter i dva kamioneta.

U krasno-limanskom pravcu su u preventivnom udaru artiljerijskom vatrom na kolone ukrajinskih snaga koje su napredovale spriječeni pokušaji neprijatelja da napadnu tri taktičke grupe u LNR. Tokom proteklog dana u ovom pravcu ubijeno je više od 30 ukrajinskih vojnika i plaćenika, a uništeno tri oklopna vozila i pet pikapova.

U južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije spriječile su pokušaje napada Oružanih snaga Ukrajine, pri čemu je ubijeno do 50 ukrajinskih vojnika i uništeno dva oklopna vozila, tri kamioneta i dva MT-LB (višenamjenska laka oklopna vozila).

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija gađale su komandno mjesto Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti, kao i 62 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 153 okruga.

Dva uništena ZIL-131 ukrajinskie vojske koja su korištena za transport municije u pravcu Svatovskog

U rejonu naselja Kramatorsk u Donjeckoj Narodnoj Republici visokopreciznim raketama ruska avijacija uništila je dva sistema „Himars“.

Oružane snage Rusije pogodile su artiljerijski divizion Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, koji je gađao stambena naselja Belgorodske oblasti. Uništena su četiri američke haubice M777, a poginulo je više od deset ukrajinskih vojnika.

Sistemi PVO su tokom prethodnog dana oborili šest bespilotnih letjelica u Hersonskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i dvije rakete višecjevnog raketnog sistema „Oljha“ u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruska artiljerija je kod Limana zaustavila kolonu ukrajinskih vozila

  • Ukrajinske snage izvele intezivan artiljerijski napad na Zaporšku nuklearku

Ukrajinske snage su izvele intezivan artiljerijski napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, oštećeni su strateški objekti, rekao je za Sputnjik savjetnik generalnog direktora „Rosenergoatoma“ Renat Karča.

„Ispaljeno je 12 raketa. Znamo da je šest palo u bazen za hlađenje reaktora, a dva u suvo skladište nuklearnog otpada. Posljedice napada za sada se ne mogu utvrditi, pošto postoji opasnost od novih napada“, rekao je Karča i dodao da niko od personala nije povrijeđen.

Ruska teška artiljerija udara po Ugledaru

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This