Na pomolu afera „Grijanje“ u Gacku

Na pomolu afera „Grijanje“ u Gacku

Jučerašnja sjednica Skupštine opštine Gacko je pokazala da bi se načelnik opštine Ognjen Milinković mogao naći u ozbiljnim problemima zbog netransparentne nabavke za kotlovnicu i grijanje opštine. Da li je na pomolu nova afera!?

Juče je u Gacku održana 20. redovna sjednica Skupštine opštine Gacko. Zanimljivo je da je pored predloženog dnevnog reda na prijedlog načelnika opštine Ognjena Milinkovića dnevni red dopunjen sa dvije tačke. Odlukom o pristupanju izmjeni Prostornog plana opština Gacko sa pismom namjera koje je stiglo od Vlade Republike Srpske, opština treba da dovede srpsko-kineskog investitora koji će da izgradi solarnu elektranu veoma snažnog kapaciteta. Druga dopuna se odnosila na Konsolidovani izvještaj budžeta opštine Gacko za 2022. godinu koja je u više navrata skidana sa rasprave jer nije imala podršku odbornika vladajućih političkih partija.

Uz negodovanje odbornika opozicionog SDS-a i PDP-a kako je nedopustivo da se tako važne tačke dnevnog reda razmatraju po hitnoj proceduri čija je namjera da javnost bude što manje upoznata o važnim pitanjima, dnevni red je usvojen. Posebnu pažnju izazvala je odbornica SDS-a Jelica Bjeković koja je govorila o kapitalnim investicijama za 2024. godinu pri čemu se osvrnula na projekat Izgradnja kotlovnice i postrojenja za grijanje u zgradi opštine koji je realizovan u maju ove godine.

Načelnik krije informaciju o projektu grijanja

Da podsjetimo, još u maju mjesecu Opštinski odbor SDS je u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama zatražio potrebne informacije od načelnika opštine imajući u vidu da se načelnik Milinković prilikom prezentacije koja je označila završetak radova javno pohvalio i pozvao sve zainteresovane da im stoji na raspolaganju za sva moguća pitanja u vezi projekta.

Pošto načelnik nije odgovorio na navedeni dopis SDS-a uslijedila je urgencija u oktobru mjesecu po istom pitanju od istih aktera. Imajući u vidu na načelnik nije odgovorio ni na urgenciju, odbornica SDS-a Jelica Bjeković je u novembru mjesecu na sjednici lokalnog parlamenta postavila odborničko pitanje o navedenom projektu. Odgovor je napokon uslijedio u pisanom obliku prije 4-5 dana gdje je načelnik taksativno odgovorio na postavljena pitanja, ali ujedno uz sve navedeno drskim tonom i na neprimjeren način dao političku kvalifikaciju koju od njega niko niti u jednom dopisu nije tražio.

Nervozni Papović i načelnik koji je pobjegao pred pitanjima Bjekovićeve

Odbornica Bjeković u svojim obraćanjima na sjednici Skupštine opštine Gacko je istakla da je na osnovu odgovora načelnika opštine na dopise SDS-a urađen zahtjev za pribavljanje ponude od firme koja se bavi trgovinom materijala za grijanje, te da je dostavljena predračunska vrijednost utrošenog materijala i da je za cjelukupan materijal bilo potrebno 45 000 KM. Imajući u vidu da je izgradnja kotlovnice i postrojenja za grijanje u zgradi opštine sa izvedenim radovima koštala 350 000 KM, Bjekovićeva je upitala da li je to domaćinsko poslovanje.

Takođe treba napomenuti da je prilikom diskusije i odborničkih pitanja Bjekovićeva prekidana od strane predsjednika Skupštine opštine Gacko i savjetnika predsjednika Republike, Rajka Papovića, kako ne bi dobila priliku da kaže sve što ima o vrlo sumnjivoj investiciji.

Svakako, nije ostalo neprimijećeno da je načelnik opštine Ognjen Milinković napustio skupštinsku salu kada je odbornica SDS-a govorila o najnovijoj aferi vladajuće partije i gatačke vlasti.

Nestalo 200 hiljada KM!?

I zaista postavlja se vrlo logično pitanje. Ako je materijal za navedeni projekat koštao 45 000 KM i ako ga uvećamo za 100% iznosa i pri tom na taj iznos dodamo enormno visoku poslovnu maržu od 60%, a sve uvećamo za trošak nadzora,  kako je moguće da je na kraju sve koštalo 350 000 KM? Gdje je nestalo 200 000 KM? To je logično pitanje na koje odgovor mogu dati Vlada, koja je obezbijedila najveći dio sredstava, načelnik opštine koji je sproveo proceduru javne nabavke i izvođač radova koji je ujedno bio i jedini koji se prijavio na tender.

ISTOK

CATEGORIES
Share This