Na “eskrou” računu Srpske ostala 2 miliona od 1,5 milijardi KM, odnosno 0,1%. Gdje je nestalo 99,9% narodnog novca!?

Na “eskrou” računu Srpske ostala 2 miliona od 1,5 milijardi KM, odnosno 0,1%. Gdje je nestalo 99,9% narodnog novca!?

Računi za posebne namjene – takozvani eskrou račun godinama je bio rezervna kasa za sve finansijske krize Republike Srpske. Skoro milijardu i po maraka, koliko je bilo na tom računu od prodaje državnog kapitala, isparilo je. Prema posljednjim podacima iz Konsolidovanog godišnjeg izvještaja o izvršenju budžeta RS, u decembru 2023. godine, na eskrou računu je ostalo samo 2,2 miliona.

Zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, na eskoru računu je od 2, 2 miliona maraka koliko trenutno ima, od sredstava sukcesije ostalo milion i 910 hiljada maraka, dok je od privatizacije ostalo svega 380 hiljada maraka.

Ekonomisti objašnjavaju da je trošenje tog novca trebalo da bude isključivo sa ciljem ulaganja u privredu. Ipak, privrednih giganata nema. A nema ni para.

„Visoki predstavnik je, kada je napravljen eksrou račun,na osnovu kapitala od društvenih firmi, ta sredstva namijenio isključivo novom zapošljavanju ljudi. Ipak, Vlada je našla način da putem Skupštine omogući i izmijenila da se taj novac kao ne uzima i ne troši, nego pozajmljuje. Time je izbjegnuto ograničenje koje je nametnuo Visoki predstavnik.“, rekao je Zoran Pavlović.

Novac se, između ostalog, koristio za sanaciju i opremanje Poljoprivredne škole u Banjaluci, opremanje dijela bolnice u Prijedoru, izgradnju infrastrukture u Bratuncu. Uzeto je i 17 miliona maraka za izgradnju bijeljinske bolnice.

Robne Rezerve Republike Srpske, koje su ugašene, očigledno nikad neće vratiti svoj dug od 14 miliona maraka. Vlada izbjegava vraćanje novca na ove račune i to na način da jednom godišnje donosi odluku kojom se prolongira obaveza vraćanja za narednu.

„Jasno je da se taj novac može pozajmiti. Ali treba biti vraćen u određenim rokovima. Na to je upozoravala i Glavna služba za reviziju, ali od toga nema nikakve koristi, jer niko ništa nije preduzimao. Što se tiče prošle godine, projekata vidjeli smo nije bilo, a sredstva su se koristila za popunjavanje budžetskih rupa.“, objašnjava Mirjana Orašanin, poslanik SDS- a u NSRS.

Svake godine iz Vlade Srpske su očigledno grabili pomalo sa površine eskrou računa. Trenutni uzeti sitniš na kraju je ispraznio milijardu i po maraka. U prošloj godini je takođe uzeto nekoliko stotina hiljada maraka, a u prilog tome govore stanje na kraju 2022. godine kada je bilo na računima za posebne namjene bilo oko 2,6 miliona, dok je na kraju 2023. ostalo tek nešto više od 2,2 miliona, što čini razliku od 375 hiljada maraka. A da rupa u budžetu ima, priznala je i ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

„Imamo nešto duga za poljoprivredu i privredu, ali evo trudimo se da svaki dan isplaćujemo nešto, i danas je otišao jedan dio tranše. Te subvencije koje nisu prioritet će biti isplaćene do kraja jula, a sada imamo isplatu za pšenicu, i potrudićemo se da za pšenicu isplatimo odmah.“, potvrdila je Vidović.

Računi posebnih namjena u Republici Srpskoj napunili su se prodajom državnog kapitala u u Telekomu Srpske u iznosu od 1 milijardu i 263 miliona maraka. Privatizacija kapitala u preduzećima iz naftne industrije RS donijela je 215 miliona maraka, a od Industrije alata u Trebinju milion i po maraka. Poljoprivredni zavod Bijeljina 105 hiljada maraka, a Rudnik krečnjaka i fabrika kreča iz Doboja 60 hiljada.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This