Može li odbrana da uspori sudski proces protiv Dodika i odakle iščekuje vjetar u leđa

Može li odbrana da uspori sudski proces protiv Dodika i odakle iščekuje vjetar u leđa

Za Milorada Dodika, njegovu odbranu i pristalice, sudski proces pred Sudom BiH ide nenormalno brzo.

Sdruge strane, brojnim zahtjevima i žalbama odbrana predsjednika Srpske pokušava da uspore ovaj slučaj i sve više liče na pokušaj odugovlačenja.

Ako znamo političku važnost ovog sudskog procesa, tok kojim ide, ili je bar išao na startu, zaista je neobično brz.

Do 5 godina zatvora

Kristijan Šmit je 1. jula donio odluke kojima poništava zakone Narodne skupštine RS o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u „Službenom glasniku RS“ i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na području RS, te izmjene Krivičnog zakona BiH.

Kristijan Šmit
FOTO: HAZIM ALJOVIĆ/FENA

Izmjene KZ BiH govore o kaznama za rušenje ustavnog poretka BiH, ali i za “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Upravo za to krivično djelo, Tužilaštvo BiH je 11. avgusta potvrdilo da je podiglo optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora „Službenog glasnika RS“ Miloša Lukića. Ukoliko budu proglašeni krivim, prijeti im kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, uz mogućnost zabrane političkog djelovanja.

Sud BiH je prvo vratio optužnicu na doradu, a onda je potvrdio 11. septembra.

Izjašnjenje o optužnici

Dodik i Lukić su se već 16. oktobra našli u Sudu BiH na izjašnjenju o optužnici. Nakon što su rekli da je ne razumiju, Sud je konstatovao da negiraju krivicu.

Milorad Dodik u sudnici Suda BiH
FOTO: FACEHDTV/YOUTUBE/SCREENSHOT

A onda slijedi razvlačenje. Glavno ročište još nije ni održano, prvi datum bio je 22. novembar. Dan prije toga je Sud BiH prihvatio zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske za odgađanje ročišta zbog njegovog službenog puta u Mađarsku, mada su postojala i neka pravna tumačenja da to ne može da bude opravdan razlog.

Novi termin je zakazan za 6. decembar. Dodik se tada pojavio u Sarajevu ali ročište nije počelo jer je advokatski tim predao zahtjev za premještanje suđenja iz Suda BiH u Osnovni sud u Banjaluci. Nakon odbijanja, predali su i drugi zahtjev, kao i prijedlog za odgađanje glavnog pretresa zakazanog za 20. decembar.

Odbrana je juče obaviještena da im je zahtjev odbijen. To znači da bi za nekoliko dana trebalo zvanično da počne suđenje Dodiku i Lukiću, oko četiri mjeseca nakon podizanja optužnice.

Teatar apsurda

Da li se dosadašnji tok može okarakterisati kao igra „mačke i miša“ između advokatskog tima i pravosuđa BiH s ciljem da se proces razvlači što je moguće duše, možda čak iščekujući da se u međuvremenu promijene okolnosti u korist Dodika?

– Sudski proces je od samog početka odavao utisak da će se pretvoriti u teatar apsurda. Najprije jer se na Sudu pojavljuje i odaziva na pozive čovjek koji ga osporava i traži njegovo ukidanje. Nakon toga kreće igra mačke i miša kako bi se sve razvodnilo i cijeli proces obesmislio – kaže politička analitičarka Tanja Topić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njenim ocjenama, strategija odbrane jeste upravo obesmišljavanje države, Suda BiH i prije svega Kancelarije visokog predstavnika.

– Tu se iščekuju neka rješenja od strane odbrane, kao i snovi o nekim geopolitičkim rješenjima koja bi im išla u prilog – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Advokati s kojima smo razgovarali nisu željeli zvanično da komentarišu ovaj sudski proces „kako se ne bi zamjerili kolegama u timu odbrane“.

Nezvanično kažu da se slažu s ocjenom da proces protiv Dodika i Lukića ide neuobičajeno brzo.

– Imam predmete koji pred Tužilaštvom BiH traju više od pet godina, a radi se o pritvorskim predmetima. To što radi odbrana je pokušaj da se sve uspori, ali male su šanse za to – kaže sagovornik Srpskainfo.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This