Ministarstvo prosvjete propisalo obrazac u kojem će biti ispisane ocjene, evo ko to plaća

Ministarstvo prosvjete propisalo obrazac u kojem će biti ispisane ocjene, evo ko to plaća

Osnovci od prošle godine dobijaju uvjerenja o uspjehu i vladanju na kraju prvog polugodišta umjesto u đačkim knjižicama, a ove godine je novost to što se uvjerenja plaćaju.

Dok se roditelji pitaju šta je svrha vraćanja papirologije, nadležni se pozivaju na izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju Republike Srpske, koji je na snazi od početka prošle školske godine.

I nastavnici i ostali zaposleni u školama se pitaju čemu sve ovo, ali ni oni nisu dobili svrsishodno obrazloženje, osim onog – tako je propisano zakonom i to se mora provoditi.

Juče jedno, danas drugo

Ministarstvo prosvjete je prošle godine školama ostavilo mogućnost da ocjene i ostale podatke odštampaju na vlastitom papiru, a ove godine je došlo do promjene. Ministarstvo je donijelo Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije, evidencije i obrascima javnih isprava u osnovnoj školi.

Po Pravilniku iz juna ove godine, obrasce štampa Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, a cijena jednog odštampanog uvjerenja košta 0,50 KM. Škole u najvećem gradu Srpske, Banjaluci, donijele su odluku da roditelji snose trošak, dok je recimo u regiji Doboj na sjednici Aktiva direktora odlučeno da trošak snose same škole.

Učenici ispred škole
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Nama je samo rečeno šta je propisano zakonom, a moje mišljenje o svemu tome nije važno – kaže kratko za Srpskainfo Rade Krecelj, direktor Osnovne škole „Borisav Stanković“ Banjaluka.

Mora se potpisati 1.200 puta

Ovu školu pohađa više od 600 đaka.

Osnovna škola „Ivo Andrić“ Banjaluka prošle godine je imala mogućnost da roditeljima elektronskim putem pošalje uvjerenje o uspjehu i vladanju na kraju prvog polugodišta. Sada to ne mogu, zbog Pravilnika iz juna ove godine kojim je strogo propisan standardizovani komad papira.

Direktor Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Doboja Ljubiša Blagojević za Srpskainfo kaže da je na sjednici Aktiva direktora odlučeno da škole plaćaju uvjerenja.

– Konkretno, moja škola će izdvojiti oko 600 KM, jer imamo 1.150 učenika. Vidjećemo kako će biti iduće godine – kaže Blagojević.

Na pitanje u čemu je svrha papirnih uvjerenja na polugodištu, on ističe da ne zna šta bi rekao.

– Meni to lično znači da se moram potpisati 1.200 puta – dodaje on.

Kozmetičke promjene bez odgovora

Srpskainfo je prošle godine pitala Ministarstvo prosvjete zbog čega se moraju štampati uvjerenja, ali konkretan odgovor nismo dobili. Pozvali su se na izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju. Tada je ministar bila Natalija Trivić i za vrijeme njenog mandata su usvojene izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju.

Ministarstvo je donijelo Pravilnik u šestom mjesecu ove godine, a na čelu ovog ministarstva sada je Željka Stojičić. Pitanja smo opet poslali, ali odgovore nismo dobili.

Osim kozmetičkih promjena, učitelji ne vide nikakvu razliku između knjižica sa ocjenama i uvjerenja.

Ranije su popunjavali knjižice, a sada rade kompjutersku obradu podataka.

Inače, iz Vlade RS već godinama šalju poruke o namjeri pojednostavljivanja procedura u svakodnevnom životu građana prelaskom na digitalnu razmjenu podataka. Konkretno, škole su uvele e-dnevnik, uvode se digitalni udžbenici, pa je još nejasnije zašto se opet traži papir.

U osnovne škole u Republici Srpskoj upisano je oko 84.000 đaka. Prvo polugodište, po školskom kalendaru, završava se 29. decembra, a drugo polugodište počinje 22. januara.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This