Mora se zaustaviti izborni mobing na građane (VIDEO)

Mora se zaustaviti izborni mobing na građane (VIDEO)

Čak 40 odsto birača u u BiH izjavilo je da je doživjelo neki oblik političkog pritiska, a više od polovine mladih ne zna šta su izbori i zašto treba na njih izaći – rezultati su  istraživanja o pritiscima na birače koji su predstvljeni u Brčkom.

Ucjene, nagovaranje za koga da glasaju, kupovina glasova, razna obećanja, sve su to vidovi političkih pritisaka koje birači u BiH trpe iz godine u godinu, navodi Damir Radenković iz Omladinskog centra “Vermont“.

“Naš apel prema građanima je da prijavljuju te pritiske nama, a mi ćemo preko suda da se borimo. Bilo je u Brčkom desetak hapšenja vjerujem da će ih ove godine biti daleko više.  Niti su političke partije shvatile da ne mogu kupovati glasove i vršiti pritiske na birače, niti su birači shvatili da je njihovo pravo mnogo veće nego to što im daju 10, 20 maraka pred same izbore da glasaju za njihovog kandidata.”, kaže Radenković.

Novi izborni zakon koji će omogućiti uvođenje skenera, novi način izbora biračkih odbora i identifikaciju birača, pruža nadu u poboljšanje izbornog procesa. Provjerili smo šta o tome misle predstavnici političkih stranaka?

Predsjednik OO SDS-a Brčko, Mladen Vasić navodi da je njegova stranka uvijek na strani pravde. “Uvijek smo prijavljivali sve vrste korupcije i mobinga koji se vrši prema biračima. Ovim putem, poruka biračima: nemojte se prepasti, nemojte biti ucijenjeni, izađite to je vaš glas i imate pravo da promijenite bilo šta.”

Iz brčanskog PDP-a ističu da je najveći problem na izborima 2020. godine bilo glasanje iz inostranstva, te pozdravljaju nove izmjene izbornog zakona, posebno to što će na većini biračkih mjesta u Brčkom biće omogućena identifikacija birača.

“Tako da se neće moći desiti da bilo ko glasa za nekoga drugog i da će biti moguće da glasaju samo oni koji dođu lično na biračko mjesto. Druga odredba da će članove biračkih odbora moći da dobiju samo parlamentarne stranke, tako da će se vjerovatno ovaj put desiti da će biti znatno manje političkih subjekata prijavljeno.”, izjavio je Siniša Golić  predsjednik OO PDP-a Brčko.

Boro Ristić iz poslaničkog kluba Socijalističke partije navodi da je bilo slučajeva da radnici moraju napustiti posao i izaći na razne mitinge i da se treba stati u kraj svemu tome izmjenom izbornog zakona.

Predsjednik OO NiP-a Brčko Damir Bulčević pozdravlja izmjene izbornog zakona. “Vjerujem  da će volja naroda biti iskazana na pravi način.”, rekao je Bulčević.

Najnovija dešavanja oko zabrane učešća na izborima Srpskoj demokratskoj stranci predstavnici političkih stranaka sa područja Brčkog komentarišu kao udar na funkcionisanje parlamenta, odnosno opstanak distrikta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić smatra da to nije samo stranačko pitanje već da se tu narušava i nacionalna struktura budućeg saziva Brčko distrikta.

„Zamislite situaciju da SDS-u bude onemogućeno da izađe na izbore, to bi se odrazilo na naconalnu strukturu u parlamentu i ugrozilo bi sve poltiičke procese, zato se nadam da ta odluka neće ostati ili opstati.“, rekao je Milić.

Izborni mobing bilo koje vrste mora se zaustaviti, a svaki građanin ima pravo da bira za koga će glasati. Zato je poruka Omladinskog centra Vermont biračima jasna:

„Nemojte podlijegati tim pritiscima, prepoznajte političku partiju koja hoće nešto da radi za vas i glasajte svojom voljom, a ne na nagovor nekoga iz političkih partija.”

(BN)

CATEGORIES
Share This