Miloš Stevanović najveći povjerilac „Farmlanda“

Miloš Stevanović najveći povjerilac „Farmlanda“

– Bijeljinski advokat Miloš Stevanović postao je najveći povjerilac propale govedarske farme „Farmland“, po osnovu nevraćenog kredita od 27,9 miliona KM kojeg je otkupio od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, saznaje CAPITAL.

Kako saznajemo, 10. januara ove godine IRB je obavijestila Okružni privredni sud u Banjaluci i stečajnog upravnika o prenosu potraživanja iz ugovora o zajmu za poljoprivredu iz 2013. godine u iznosu od 27,9 miliona KM.

Interesantno je da zastupnik firme „Standard prva“ iz Bijeljine čiji je vlasnik upravo Miloš Stevanović na jučerašnjoj skupštini povjerilaca nije znao reći koji procenat potraživanja je na ovo preduzeće prenesen sa IRB-a.

Skupština povjerilaca govedarske farme „Farmland“ odgođena je za 21. maj ove godine upravo zato što je, prema saznanjima CAPITAL-a, predstavnik bijeljinske firme izjavio da je otkupio veliki broj potraživanja, te da nema odgovarajuću dokumentaciju o detaljima potraživanja u „Farmlandu“.

Konkretno, obzirom na to da upravni i sudski sporovi oko utvrđivanja imovine „Farmlanda“ nisu privedeni kraju, te da je u međuvremenu došlo do prenosa potraživanja sa IRB-a na preduzeće iz Bijeljine koje nije dostavilo relevantnu dokumentaciju, stečajni upravnik je predložio da Sud zakaže novu skupštinu povjerilaca.

Pojašnjenja radi, IRB je bila razlučni povjerilac „Farmlanda“ na osnovu kredita koje su im ranije plasirali.

Ono što se mnogi pitaju je zbog čega je Stevanović odlučio da kupi potraživanja IRB-a prema „Farmlandu“ ako se uzme u obzir da su objekti ove farme uništeni, te da je u jednom momentu bila zaustavljena i prodaja imovine jer nisu raspolagali nikakvim nepokretnostima.

I sada je vrlo neizvjesno kakav će biti ishod postupka koji se vodi pred Okružnim sudom u Banjaluci, te da li će „Farmland“ na koncu imati bilo kakvu imovinu koja se može prodati.

Važno je napomenuti da je CAPITAL ranije pisao da je Miloš Stevanović za 32 miliona KM otkupio 180 miliona potraživanja IRB-a.

Kupio je između ostalog potraživanja IRB-a prema firmama „Energolinija“ iz Zvornika, „Aparthotel Vučko“ Jahorina, „Farmaland“ Gradiška, „Leder“ Bijeljina,  „Ekvator“ Banjaluka i još tridesetak dužnika.

Obustavljena istraga za utaju poreza

CAPITAL saznaje i da je Tužilaštvo BiH stečajnom upravniku Bori Skopljaku dostavilo obavijest o obustavi istrage za utaju poreza ili prevaru.

Konkretno, kako smo ranije objavili Sud Bosne i Hercegovine je na prijedlog Tužilaštva BiH izdao naredbu da se od „Farmlanda“, odnosno od direktora ove govedarske farme Mladenka Topalovića, te stečajnog upravnika Bore Skopljaka privremeno oduzme poslovna dokumentacija, a zbog, kako je napomenuto, osnova sumnje da je izvršena utaja poreza ili prevara.

Kako je tada navedeno u naredbi Suda BiH Mladenko Topalović je navedeni promet ukupne vrijednosti 855.900 KM i PDV-a od 137.028 KM propustio prikazati u knjigovodstvenim evidencijama „Farmlanda“, te iste propustio obračunati i prijaviti Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Ipak, Tužilaštvo BiH je odlučilo da obustavi istragu u ovom predmetu.

U stečajnom postupku koji se vodi pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci je došlo i do promjene stečajnog sudije, te je tako Nedeljka Milijevića koji je bio sudija u ovom postupku, zamijenio Siniša Bosnić.

Napomenimo, da „Farmland“ samo razlučnim povjeriocima odnosno Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske (IRB RS), Robnim rezervama RS u stečaju i Poreskoj upravi RS duguje oko 50 miliona KM.

Podsjetimo, Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je u oktobru pretprošle godine stečaj u „Farmlandu“ koji ne radi sedam godina.

Prijedlog za stečaj podnio je direktor Mladenko Topalović navodeći da je račun preduzeća blokiran još od decembra 2015. godine, da je IRB 2017. pokrenula izvršni postupak, odnosno aktivirala hipoteku te da su i radnici tužili firmu zbog neisplaćenih plata i u izvršnom postupku prodali sve pokretne stvari u vlasništvu firme.

„Nekretnine su devastirane, izvršene su provale, društvo ne posjeduje krave, niti opremu za rad“, naveo je u prijedlogu.

„Farmland“, čiji je većinski vlasnik Dragan Vasiljević, godinama je bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imao je i milionski ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS.

Robne rezerve su zbog kršenja tog ugovora tužile i dobile sporove sa ovom farmom, ali do danas nisu uspjele ništa da naplate.

Takođe, IRB je bez finansijskog posrednika „Farmlandu“ odobrila kredit 14,8 miliona KM.

(Capital) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This