Putni troškovi u institucijama BiH 10,7 miliona KM

Putni troškovi u institucijama BiH 10,7 miliona KM

Službena putovanja nadležnih, ali i iznajmljivanje imovine i opreme, samo su neke od stavki na kojima se u prošloj godini nije štedio novac građana.

Dok je, s druge strane, u odnosu na ranije trendove poreske obveznike manje koštalo korišćenje telefona, ali i plaćanje komunalnih računa u više od 70 institucija na nivou BiH.

U izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za devet mjeseci 2023. godine putni troškovi u zajedničkim institucijama iskazani su u iznosu od 10,69 miliona maraka, što je za skoro 900.000 maraka ili devet odsto više nego u periodu od januara do kraja septembra 2022. godine.

U tom dokumentu kao razlog za rast novčanih izdvajanja za putne troškove “okrivljena” je pandemija virusa korona, odnosno slabljenje mjera za kojima su zemlje posegnule u ranijim periodima.

– Došlo je do većeg broja putovanja usljed slobodnog kretanja, odnosno popuštanja mjera koje su bile na snazi tokom pandemije virusa korona y odnosu na prethodne dvije godine – navedeno je u izvještaju o izvršenju budžeta BiH.

I to nije jedina stavka na koju je u devet mjeseci 2023. godine potrošeno više novca nego u istom periodu 2022.

– Povećani su i troškovi iznajmljivanja imovine i opreme i to za oko 9,9 miliona maraka ili 77 odsto y odnosu na iste troškove 2022. Do tolikog skoka troškova došlo je jer su izmireni ukupni izdaci za Microsoft licence za potrebe institycija BiH i eVlade koji su evidentirani kod Ministarstva komunikacija i transporta BiH – navedeno je u izvještaju o izvršenju budžeta BiH.

Kada se podvuče crta, za iznajmljivanje imovine i opreme za devet mjeseci prošle godine potrošeno je ukupno 22,78 miliona maraka, dok je u istom periodu godinu ranije izdvojeno 12,86 miliona.

– Povećani su i izdaci za tekuće održavanje za oko 5,8 miliona maraka ili 54 odsto u odnosu na iste troškove za devet mjeseci prethodne godine, ali su porasla i izdvajanja za osiguranje i troškove platnog prometa za oko 200.000 maraka ili 12 odsto – navedeno je u izvještaju Savjeta ministara.

S druge strane, u istom periodu smanjeni su izdaci za usluge prevoza i goriva za oko 3,2 miliona maraka ili 40 odsto u odnosu na iste troškove za devet mjeseci 2022. godine.

Tako je na usluge prevoza i gorivo od januara do kraja septembra prošle godine potrošeno 4,74 miliona, dok su izdaci za te namjene u istom periodu 2022. godine iznosili 7,91 milion KM.

Nadležni su u istom periodu 2023. godine manje novca davali i za energiju te komunalne, telefonske i poštanske usluge, ali i za nabavku materijala.

– Na troškove energije i komunalnih usluga potrošeno je 13,66 miliona maraka, što je za oko dva miliona maraka manje nego u istom periodu 2022. godine. Na telefonske i poštanske usluge otišlo je 4,38 miliona, što je za oko 600.000 maraka manje, dok je za nabavku materijala spiskano 22,22 miliona, što je pad za oko 400.000 maraka nego u istom periodu 2022. godine – navedeno je u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH.

Najviše novca troše institucije koje imaju najveći broj zaposlenih, a to su Ministarstvo odbrane (MO) BiH, kod kojeg su za devet mjeseci 2023. godine tekući izdaci iznosili 254,73 miliona maraka, a zatim slijede Uprava za indirektno oporezivanje i Granična policija. Na četvrtom mjestu nalazi se Ministarstvo inostranih poslova BiH, piše Glas Srpske.

(Srpskainfo) Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

CATEGORIES
Share This