Miličević: Odgovorna politika Aleksandra Vučića štiti Srbe na Kosovu i Metohiji

Miličević: Odgovorna politika Aleksandra Vučića štiti Srbe na Kosovu i Metohiji

Vršilac dužnosti predsjednika SDS Milan Miličević izjavio je da martovski pogrom na Kosovu i Metohiji izvršen prije 19 godina još jedan dokaz da su Srbi mučenički narod.

Miličević je u Bijeljini ocijenio da odgovorna nacionalna politika koju vodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije govori kako treba zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Imao sam priliku da boravim na Kosovu, a naša opština Teslić imala je čast da kumuje Pećkoj Patrijaršiji, gdje smo dočekali širokog srca i osjećali smo se kao svoji na svome. Tokom razgovora sa Srbima na Kosovu i Metohiji vidio sam da vrlo teško žive, pod velikim pritiskom“, rekao je on novinarima.

Danas se navršilo 19 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji u kojem je ubijeno 19 ljudi, a najmanje 4.000 Srba protjerano. Prema zvaničnim podacima Unmika i Kfora, uništeno je 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 manastira i crkava, a više desetina srpskih grobalja devastirano.

Na meti albanskih hordi su bili Srbi, crkve i manastiri u svim urbanim sredinama i prigradskim naseljima poput Srba u Svinjaru oslonjenom na južni dio Kosovske Mitrovice, Cerskoj ulici i Mašinskom parku u Obiliću, stambenim četvrtima „Ju program“ u Prištini i Kosovu Polju, Patrijaršijskoj ulici u Peći, Gavran naselju i Srpskoj ulici u Gnjilanu i nizu drugih „džepova“ u kojima su Srbi pretekli tokom prethodnih pet godina apsolutnog bezvlašća na Kosovu i Metohiji. Gorjele su crkve Svetog Nikole u Prištini, Bogoslovija i Sveti Arhangeli u Prizrenu, Devič u Srbici, Sveti Ilija u Vučitrnu, Crkva Svetog Andreja u Podujevu čiji su krst polomile i oborile razularene albanske horde.

(ISTOK)

CATEGORIES
Share This