Mandat Novaković Bursać prestaje po sili zakona

Mandat Novaković Bursać prestaje po sili zakona

Centralna izborna komisija BiH donijela je Odluku o utvrđivanju rezultata o dodjeli mandata putem žrijebanja za jednog delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Kako je pojašnjeno na sjednici CIK-a, ovom Odlukom mandat se dodjeljuje kandidatskoj listi PDP-a, a mandat sa te liste dodjeljuje se Nenadu Vukoviću.

„Kada ova odluka bude pravosnažna, a na nju je dozvoljena žalba u roku od dva dana, biće ispunjeni svi uslovi da idemo u sljedeću radnju, a to je radnja potvrđivanja rezultata“, rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Ona je rekla da se u ovom slučaju ne radi o prestanku i dodjeli zamjenskih mandata, već postupkom utvrđivanja i potvrđivanja rezultata.

„Kada utvrđujemo i potvrđujemo rezultate izbora nikada ne govorimo da je nekome prestao mandat. On prestaje po sili zakona kada utvrđujete i potvrđujete rezultate novih izbora. Ovo su potpuno novi izbori. Pravni presedan koji je proistekao iz odluke Ustavnog suda BiH“, rekla je Hadžiabdićeva.

U suštini, mandat koji je ranije dodjeljen Snježani Novaković Bursać, koja trenutno obavlja funkciju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uopšte se neće oduzimati, jer po tumačnju CIK-a za tim nema potrebe s obzirom da su utvrđeni novi rezultati izbora, i po kako su rekli, sili zakona novi mandat pripada Vukoviću.

(BN/ Nezavisne)

CATEGORIES
Share This