Mafijaši iz BiH sarađuju sa kriminalnim grupama iz Latinske Amerike

Mafijaši iz BiH sarađuju sa kriminalnim grupama iz Latinske Amerike

To je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u svom izvještaju u kojem je BiH pozicionirala na nezahvalnoj, osmoj poziciji u Evropi po indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu.

Upozoreno je da grupe organizovanog kriminala sa Balkana imaju istaknutu ulogu na raznim kriminalnim tržištima u BiH, a potiču iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije te u manjoj mjeri iz Albanije.

„Pored toga, turski kriminalni akteri takođe imaju značajan uticaj na kriminalna tržišta u BiH, posebno u oblastima krijumčarenja i finansijskog kriminala“, navodi se u izvještaju.

Naglašeno je da broj evidentiranih organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na tržištima trgovine drogom, krijumčarenja ljudi, privrednog kriminala, korupcije, trgovine oružjem itd. u Bosni i Hercegovini posljednjih godina raste.

„U zemlji postoji značajan broj kriminalnih mreža koje su veoma dobro umrežene i čija je saradnja uglavnom fluidna. Poznato je i da ove mreže sarađuju sa organizovanim kriminalnim grupama iz drugih zemalja u regionu, posebno iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Grupe u mafijaškom stilu takođe su istaknute u BiH, doduše u ograničenoj mjeri. Njihovo prisustvo u zemlji je olakšano široko rasprostranjenom korupcijom i neefikasnim sistemom bezbjednosti u zemlji“, istaknuto je u izvještaju.

Ove grupe su, dodaje se, uglavnom uključene u trgovinu drogom širom BiH. Ocijenjeno je da je BiH usvojila zadovoljavajuću politiku protiv korupcije i organizovanog kriminala na papiru, ali su „nezavisne mjere zaštite od korupcije slabe, a korupcija i zarobljavanje države ostaju sistemska pitanja“.

Pravosuđe BiH, napominje se, i dalje je slabo i često pati od političkog uplitanja.

„Nedostatak političke volje za pokretanje reforme pravosuđa i loše funkcionisanje pravosudnog sistema i dalje podrivaju ostvarivanje ljudskih prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, naglašeno je.

Anesa Agović, koordinatorka Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala za BiH, ocjenjuje da su, načelno, bezbjednosne agencije i pravosuđe u BiH opredijeljeni za suprotstavljanje organizovanom kriminalu, što potvrđuju i strategije, akcioni planovi i drugi dokumenti izrađeni na svim nivoima vlasti.

„Međutim, kod nas je uvijek problem u implementaciji usvojenih dokumenata, naročito kada su u pitanju složenije istrage. Vrlo važna je činjenica da je BiH intenzivirala saradnju sa Europolom kroz aktiviranje kontakt tačke, tako da će i to biti dodatni vjetar u leđa u planiranju i provođenju određenih istražnih radnji na otkrivanju teških kriminalnih djela“, navela je Agovićeva za „Nezavisne novine“.

Kako dodaje, aktuelne istrage u BiH, ali i u regionu, pokazale su da je većina organizovanih kriminalnih grupa (OKG) u BiH bila sastavni dio većih organizovanih kriminalnih grupa uglavnom iz Crne Gore i Srbije ili su imali direktne kontakte sa OKG-ima iz Hrvatske i OKG-ima koje pripadaju albanskim OKG-ima.

„Prije svega su te organizovane kriminalne grupe bile aktivne u trgovini i krijumčarenju droge, ali i u krijumčarenju ljudi i oružja. Rezultati istraga sprovedenih iz dokaza dekriptovanih poruka Sky i Anom aplikacija ukazali su na povezanost sa kriminalnim grupama u Latinskoj Americi u pogledu krijumčarenja kokaina, iz Latinske Amerike ka EU i zapadnom Balkanu“, kaže Agovićeva.

Komentarišući podatak o tome da turski kriminalni akteri imaju uticaj na kriminalno tržište u BiH, ističe da se to prije svega odnosi na aktivnosti u oblasti pranja novca i krijumčarenja ljudi.

„Direktno djelovanje organizovanih kriminalnih grupa iz Turske u BiH nije dokazano, ali su zabilježena pojedinačna hapšenja određenog broja turskih državljana zbog raznih kriminalnih djela“, poručuje Agovićeva.

(Nezavisne) Foto: Ilustracija/ drugabuse

CATEGORIES
Share This