Prelivanje: Rasulo iz BiH vlada i u Strazburu

Prelivanje: Rasulo iz BiH vlada i u Strazburu

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Selvid Hurtić rekao je “Glasu Srpske” kako ima informaciju da je  dvoje agenata Savjeta ministara BiH pri Sudu u Strazburu 19. septembra poslalo žalbu na presudu “Kovačević protiv BiH” te da je ona zaprimljena odmah  sutradan.

– Na presudu su se žalile agenti Monika Mijić i Jelena Cvijetić. Kao resorni ministar nisam bio upućen da je žalba podnesena. Agenti odgovaraju Savjetu ministara i o njihovim potezima su obaviješteni njihovi nadređeni – rekao je Hurtić i dodao da informacije o podnošenju žalbe saznao od ljudi iz Suda u Strazburu te od pojedinih iz Savjeta ministara.

Naglašava i da je sva fama koja je napravljena u vezi sa tim, da li agenti imaju ili nemaju iskaznice jer su oni u v.d. mandatu već godinu i po, nelogična i zbunjujuća.

– Da smo ranije raspisali konkurs sada bismo imali legalne i legitimne, ali i izabrane agente. Ne bi se postavljalo pitanje da li oni imaju ili nemaju legitimaciju ili da li mogu zastupati BiH ili ne mogu. Mislim da je to jedna od blamaža BiH pred Sudom u Strazburu, koji će vjerovatno tražiti dodatne informacije od Savjeta ministara da li agenti imaju ili nemaju legitimaciju da zastupaju BiH – poručio je Hurtić.

Naglasio je i da su agenti BiH pri sudu u Strazburu proslijedili i na adresu Savjeta ministara presudu “Kovačević protiv BiH”, te dodao da će se ona najvjerovatnije naći pred ministrima u Sarajevu već na idućoj sjednici. Tada bi se, navodi Hurtić, ministri mogli da očituju o tom predmetu te da donesu određene zaključke.

Viši asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Igor Popović ranije je rekao “Glasu” da BiH ima osnova da se žali na pomenutu presudu.

– Samo izdvojeno mišljenje u tom predmetu, kao i činjenica da je presuda procurila, pružaju dovoljan osnov da se žalba uloži – kazao je ranije Popović.

Naime, Sud u Strazburu je rekao da je Kovačeviću, koji je i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva, prekršeno aktivno biračko pravo.

Sud u Strazburu je sa šest glasova za i jednim protiv ocijenio da je BiH prekršila član 1. Protokola br. 12 (opšta zabrana diskriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima u pogledu Kovačevićeve nezastupljenosti u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH. Sud je utvrdio da je trenutni politički sistem etničku zastupljenost učinio relevantnijom od političkih, ekonomskih, socijalnih, filozofskih i drugih razmatranja i na taj način pojačao etničke podjele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora.

Kovačević se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova koji se primjenjuju na Dom naroda Parlamenta BiH i Predsjedništvo BiH nije mogao glasati za kandidate po svom izboru na posljednjim opštim izborima, koji su održani 2022. godine.

Konkurs

Savjet ministara BiH je na prethodnoj sjednici razriješio sa funkcije vršioca dužnosti agenta Jelenu Cvijetić na njen lični zahtjev. Na istoj sjednici predloženi su i članovi komisije za izbor novih agenata.

– Idući potez je da Agencija za državnu službu imenuje tri osobe koje će takođe biti u Komisiji za izbor novih agenata. Konkurs za izbor novih agenata je zatvoren i sada bi trebalo formirati komisiju koja pregleda sve pristigle prijave ali i ostale procedure o tom pitanju – kazao je Selvid Hurtić.

(Glas Srpske) Foto: Istraga

CATEGORIES
Share This