Konaković u problemima zbog veze sa narkokartelom

Konaković u problemima zbog veze sa narkokartelom

 „Nikada se nisam sreo sa vođama narko kartela, to je laž koja može itekako naštetiti BiH; možda je neko u EUROPOL-u ovlaš odradio posao“, tvrdi ministar inostranoih poslova BiH Elmedin Konaković.

Ni tad, ni nikad se nisam sreo sa predstavnicima ovog kartela i nikada nisam razmijenio sa njima ni poruku – tvrdi Konaković.

Elmedin Konaković negirao je danas navode da se u Dubaiju sastajao sa Edinom Gačaninom Titom, vođom jednog od najvećih svjetskih narko kartela Tito i Dino.

U obraćanju na vanrednoj konferenciji za medije, Konaković je kazao da su to „notorne laži“.

On kaže da je jedan advokat u procesu protiv pripadnika narko kartela u Nizozemskoj koristio pisanje bh. medija kao alibi za potencijalno izručivanje njegovog klijenta institucijama BiH.

– Holandija je skeptik prema otvaranju pregovora BiH sa EU i zato ovo smatram jako važnim. Možete misliti kako bi izgledalo tamo nekom parlamentarcu da u medijima pročita da bh. ministar ide na svadbe jednog ozbiljnog kriminalca. Pozvao sam vas da vas zamolim da istražujete i ovoj temi svakodnevno pišete. Napravite istraživanja, komunicirajte s agencijama, pitajte da li BiH ima korumpiranog ministra koji je u vezi s narko kartelima, ili ima pravosudno-medijsku mafiju – poručio je Konaković novinarima.

On je kazao da se 2021. u NiP „javila jedna grupa građana“ sa idejom da pozovu njega sa porodicom da dođe u posjetu UAE. Tvrdi da je on zatražio zvaničan poziv, ali da ga nikada nije dobio.

– I mi nikada nismo tamo otišli. Šema da sam se sreo sa vođom narko kartela je notorna laž, lako provjerljiva. Ni tad, ni nikad se nisam sreo sa predstavnicima ovog kartela i nikada nisam razmijenio sa njima ni poruku. Da li među njima postoji korespondencija o tome da žele da me pozovu u Dubai, to je moguće, ja to zaista ne znam niti me zanima šta ti ljudi međusobno pišu – kaže Konaković.

Na pitanje novinara da li je ikad toj „grupi građana“ iz Dubaija dao svoj broj pasoša i brojeve pasoša članova svoje porodice, Konaković je izbjegao odgovor.

Ispričao je i da je privatno više puta boravio u Dubaiju i da ima sve dokaze da je „sve sam platio“. Novinarima je preporučio i gdje se u Dubaiju može odsjesti po povoljnim cijenama.

Podsjetimo, portal Istraga jučer je objavio šemu EUROPOL-a koja je sačinjena na osnovu prepiski iz aplikacije Sky, odnosno raspakivanja kripto telefona koje su koristili Edin Gačanin Tito i njegov tjelohranitelj Dženis Kadrić, koji je nedavno uhapšen u Sarajevu. U toj šemi navodi se da se Konaković sastao sa Titom u martu 2021. godine u Dubaiju, te da je zajedno sa Konakovićem i njegovom suprugom Dalijom u Dubai putovao i Mahir Hodžić, kadar NiP-a iz Novog Grada.

O tome je prije nekoliko dana pisao i nizozemski portal NRC pozivajući se na iskaz Mirze Gačanina, stric Edina Gačanina, koji je dao pred sudom u Bredi.

Govoreći o shemi EUROPOL-a koju je objavio portal Istraga, Konaković je naveo da je zatražio informacije od EUROPOL-a „da li postoji kod njih neki izvor problema, policajac koji je odradio svoj posao ovlaš i tako nanio štetu institucijama BiH“. Kazao je da će istrajati u tome da rasvijetli ovu priču i sazna odakle EUROPOL-u takvi navodi, te dodao kako je moguće da je to došlo i od nekih struktura bliskih bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici.

– Ja sebe smatram liderom borbe protiv korupcije u BiH, koliko god vam to neskromno zvučalo. I spreman sam da u toj borbi istrajemo – kaže Konaković.

(SB)

 

CATEGORIES
Share This