Ko od funkcionera u Srpskoj ima imunitet i koga Stevandić želi da doda u to društvo

Ko od funkcionera u Srpskoj ima imunitet i koga Stevandić želi da doda u to društvo

Predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, najavio je donošenje novog zakona o imunitetu Republike Srpske kako “kako nikad više ne bi vodili montirane sudske procese protiv zvaničnika” kao što je trenutno Milorad Dodik.

Ko sada od zvaničnika Srpske ima imunitet i u kom smislu?

Zakon o imunitetu RS nametnuo je tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun u oktobru 2002.

Prema tom zakonu, poslanici u Narodnoj skupštini i članovi Vijeća naroda neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u zakonodavnim organima Republike Srpske.

Podsjećanja radi, kada je Tužilaštvo BiH u martu 2021. saslušalo poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Srđana Mazalicu, on se tada pozvao upravo na poslanički imunitet. Jer, pozvali su ga na razgovor zbog nečeg što je rekao tokom poslaničke diskusije, za vrijeme sjednice NSRS u septembru 2020. godine: “Srbija ulaganjem u Trebinje ne ulaže u Republiku Srpsku, već u Srbiju… Trebinje je Srbija!

Narodna skupština RS Srđan Mazalica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Srđan Mazalica o zakonu o imoviniU svojstvu svjedoka, tužiocu je objasnio da je u skupštini govorio o matičnom području na kome su Srbi „prisutni kroz čitav srednji vijek“ i da je u tom, kultunom i istorijskom kontekstu riječ o srpskom području, iako je činjenica da Trebinje danas nije u sastavu Srbije. Za svaki slučaj, pozvao se na imunitet i na tom se završilo.

Imunitet od građanske odgovornosti

Istovremeno, prema Zakonu o imunitetu RS, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i članovi Vlade Republike Srpske neće biti građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u odgovarajućim organima vlasti.

Krivična odgovornost nije obuhvaćena ovim zakonom. Da jeste, pitanje je da li bi se Milorad Dodik našao pred Sudom BiH “zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika”. Odnosno, jer je u svojstvu predsjednika RS potpisao ukaz o proglašenju Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj i ukaz zakona kojim se u Službenom glasniku RS neće objavljivati odluke OHR.

Stevandić kaže da zakon jeste namento Ešdaun, ali da nije napisao da ga Srpska ne može ponovo donijeti.

nenad stevandić predsjednik narodne skupštine republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-Da napravimo zakon o imunitetu i da oni koji provode odluke budu zaštićeni. Da imaju imunitet kao i mi poslanici. Pitam da li je normalno da ja i svi poslanici imamo imunitet, a predsjednik Srpske i direktor “Službenog glasnika” nemaju. Mi ćemo sada pripremiti zakon o imunitetu i izglasati ga u Narodnoj skupštini. I imaće imunitet i oni koji sprovode odluke. I tako će biti zaštićeni svi, a i predsjednik Milorad Dodik, jer može biti još procesa protiv njega. To smo ranije propustili – rekao je Stevandić za RTRS.

Stevandić za Srpskainfo kaže da je ova zamisao još samo ideja, te da o njoj ne može da govori detaljnije.

Uglavnom, odnosilo bi se samo na one koji provode odluke Narodne skupštine. Ako neki ministar počini krivično djelo tokom nabavke automobila, naravno da će odgovarao – rekao nam je kratko Stevandić.

“Pokušaj zaštite Dodika”

Komentarišući ove najave, poslanik SDS Ognjen Bodiroga, kaže da je to pokušaj zaštite Dodika “koji je gospodar života i poslanika i ministara”.

-Oni ga slijepo slušaju, slijede i taj čovjek šta god da im kaže oni to moraju uraditi. Jer su ucijenjeni i jer njihovi životi zavisi od toga koliko im Milorad Dodik da upliva u vlast u Srpskoj. Da oni imaju neke iskrene namjere prvo bi poštovali zaključke Narodne skupštine koje donesemo – kaže Bodiroga za Srpskainfo.

Ako su tolike patriote, pita Bodiroga, zašto ne uvedu, na primjer, da lažna predizborna obećanja budu krivično djelo.

-Jer smo se naslušali svega, od nezavisnost Srpske do vraćanja vojske, raznih referenduma… Ovo je samo pokušaj dodvoravanja Dodiku i zaštita njigovih ličnih interesa. Kada Dodik jednog dana ode s vlasti, njigovi koalicioni partneri će da odgovaraju za sve pronevjere i ostalo mimo zakona – tvrdi Bodiroga.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This