Kada će biti završena garaža kod UKC: Direktori bolnica u Srpskoj o prioritetima u radu za narednu godinu

Kada će biti završena garaža kod UKC: Direktori bolnica u Srpskoj o prioritetima u radu za narednu godinu

Uvođenje novih usluga, kadrovsko pojačanje, uz kraće liste čekanja, te nastavak izgradnje dodatnih kapaciteta i rekonstrukcija postojećih objekata glavni su zadaci koje će bolnice u Srpskoj nastojati da ostvare u narednoj godini.

Zdravstvene ustanove širom Srpske užurbano pripremaju planove za narednu godinu, koje bi do kraja decembra trebalo da dostave Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS. Namjera rukovodilaca bolnica u Srpskoj je, kako kažu, da obezbijede što kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić kaže da, pored dogradnje i modernizacije, ova zdravstvena ustanova najviše ulaže u edukaciju i usavršavanje kadra. 

– Kadar je najvažniji. Iz toga razloga nastojimo da što više sredstava usmjerimo za njihovu edukaciju, što ćemo nastaviti i u narednoj godini. Takođe, jedan od glavnih prioriteta nam je završetak garaže, zatim grijanja i hlađenja u samim prostorijama, a cilj je da započnemo sa rekonstrukcijom Klinike za ginekologiju i akušerstvo te Klinike za infektivne bolesti – kazao je Đajić.

Dodao je da će svim snagama nastojati da, između ostalog, obezbijede novac za gradnju objekta gdje će biti smještena psihijatrija.

Izradu plana za narednu godinu započeli su i u bolnici u Zvorniku. Direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Popović kaže da je nabavka medicinske opreme za novi blok bolnice, koji bi trebalo da bude završen na proljeće, na vrhu liste prioriteta za narednu godinu.

– Kada tu priču završimo, zaposleni će imati mnogo bolje uslove za rad, dok će pacijentima biti mnogo prijatniji boravak. Kupili smo i nove aparate za biohemijsku laboratoriju tako da ćemo od početka godine raditi analize koje u našoj bolnici sada nisu moguće, zbog čega se na nalaze, za koje se uzorci šalju u Banjaluku, čeka i do 20 dana – rekao je Popović.

Dodao je da se u proteklom periodu u bolnicu vratilo 11 specijalista i subspecijalista.

– Novi kadar nam je omogućio i uvođenje dodatnih usluga. U tome nećemo stati ni naredne godine kada planiramo da na specijalizaciju pošaljemo još mladih ljekara, a u planu nam je, između ostalog, da razvijemo i dječju kardiologiju – istakao je Popović.

I bolnica u Trebinju jača kadar, a direktor ove ustanove Nedeljko Lambeta kaže da će u narednim mjesecima biti bogatiji za 45 specijalizanata, među kojima će biti i kardiologa.

– U planu je da od naredne godine uvedemo pet novih usluga, između ostalog, u oblasti oftamologije i urologije zbog čega su naši pacijenti do sada morali da idu u Banjaluku – rekao je Lambeta.

Prema riječima direktora Univerzitetske bolnice u Foči Radmila Marića, ova ustanova je poznata po tome što se dosta bavi hirurgijom, što im daje vjetar u leđa da i naredne godine nastave sa razvojem te oblasti.

– I dalje ćemo težiti na minimalno invazivnoj hirurgiji, a akcenat ćemo staviti na endovaskularne procedure iz oblasti kardiologije i vaskularne hirurgije, jer imamo dovoljno specijalista – rekao je Marić, piše Glas Srpske.

ISPUNJENI CILJEVI

Uprkos otežanim okolnostima, u zdravstvenim ustanovama širom Srpske kažu da su ispunili gotovo sve planove zacrtane krajem prošle godine. – U tekućoj godini svi poslovni ciljevi su ostvareni, što je dokaz da se izradi plana pristupa studiozno i ozbiljno – rekao je Vlado Đajić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This