Ko ima pravo da kupuje zemljišta na Jahorini

Ko ima pravo da kupuje zemljišta na Jahorini

Vlada Republike Srpske nedavno je prihvatila ponudu kompanije „Drvo-export“ iz Teslića, iza koje stoji SNDS-ov odbornika Srđana Klječanina, za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini.

Ovim je Vlada Republike Srpske odnosno Ministarstvo trgovine i turizma prekršilo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Vrijednost ugovora je veća od 41 milion KM, a Klječanin kaže za Klix.ba da je sve regularno i da je Vlada RS njemu prodala državno zemljište. Pod državnim zemljištem, ovaj zvaničnik SNSD-a smatra da je Republika Srpska vlasnik zemljišta kao i šuma.

Na konstataciju da to nije zemljište Republike Srpske, već države BiH i da je na snazi zabrana raspolaganja, Klječanin kaže:

„Kako može Vlada Republike Srpske prodati nešto ako je pod zabranom raspolaganja? Je li to zemljište Republike Srpske ili čije? Kako prodaje Republika Srpska ako je zemljište BiH. Hiljadama parcela je prodato, nije samo jedna. Ne bi onda smjela prodavati ni šumu, ni FBiH ni Republika Srpska.

Ne bi niko ništa smio raditi, da se živi od vazduha onda… Niko nema tu odluku (o zabrani raspolaganja državnom imovinom, op.a.), samo vi. Koji visoki predstavnik, kakav visoki predstavnik. Danas priča jedno, sutra drugo. Država nešto prodaje, Republika Srpska prodaje nešto. Jedino vi nešto osporavate i postavljate to pitanje, ne razumijem“, kaže Klječanin.

Na pitanje da li mu je poznato da je OHR ranije više puta upozoravao investitore i kupce na moguće negativne pravne posljedice, Klječanin kaže:

„Bio je javni poziv, mogao se prijaviti ko je htio. Mi smo se prijavili kao zainteresovani i ponosni smo što možemo raditi na Jahorini nego bilo gdje drugo. Šta je sad problem?“.

Ni to što je Pravobranilaštvo BIH formiralo predmet u ovom slučaju ne brine pretjerano Klječanina.

„Nek’ formira šta hoće. Šta mi imamo s tim? Nama ako je neko nešto prodao, iza toga stoji garancija. Mi smo uzeli imovinu države. Šta god smo tražili od papira, dostave nam. 1/1 imovina na njima (RS, op.a.) Šta mi imamo biti u nezgodnom položaju, neka oni to rješavaju.

Mi smo od njih kupili, pare idu u budžet. Tražili smo garancije i dužni su nam dati garancije“, mišljenja je SNSD-ov odbornik koji na Jahorini planira graditi hotele i apartmanska naselja.

Na kraju smo ga pitali i da li se protiv njega vode istrage zbog pustošenja šuma, kako je već pisao Capital.

„Ma kakve istrage, to je namješten politički proces. Jedni drugima namještaju. Mene to ne dotiče i ne zanima“, zaključio je Klječanin čija stranka je vladajuća na nivou entiteta i države BiH.

Kaže da sada predstoji finalizacija papirologije, a zatim izgrada projekta.

Podsjetićemo da su, povodom ove teme, za Klix.ba iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštili:

„Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan.“

OHR je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.

 Pravobranilaštvo BiH je formiralo predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske da proda nepokretnu imovinu na Jahorini.

Saznali smo i da je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske na čijem čelu je ministar Denis Šulić (SNSD) nije obustavilo aktivnosti o prodaji zemljišta ukupne površine 56.405 metara kvadratnih iako su dobili upozorenje Pravobranilaštva BiH 11. januara. 2024. godine.

„Pravobranilaštvo BiH će u vezi s ovim slučajem preduzeti i druge radnje u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine i odlukama Ustavnog suda BiH“, naveli su.

U Pravobranilaštvu je trenutno aktivno više od 1.200 predmeta koji se odnose na zaštitu državne imovine u Bosni i Hercegovini.

(Klix)  Foto:BN

CATEGORIES
Share This