Još se ne zna ko nije dolazio na posao, a primao platu

Još se ne zna ko nije dolazio na posao, a primao platu

Iako su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković još krajem 2022. godine najavili da će biti objavljen spisak svih koji se vode kao zaposleni u ministarstvima, javnim institucijama i preduzećima, ali ne dolaze na posao, od toga do danas nije bilo ništa.

Javnost je tako ostala uskraćena za informaciju ko to prima platu za svoj nerad, a prema riječima sindikalaca, Vlada RS i ne želi da objavi spisak, jer znaju da se na istom nalaze zaposleni u njenim kabinetima.

Podsjećanja radi, iz Vlade RS su krajem decembra obavezali ministre i direktore republičkih uprava i organizacija da do 31. decembra 2022. raskinu ugovore o radu sa svim licima koja se vode kao zaposlena u njihovim institucijama, a ne pojavljuju se na radnim mjestima. Tada je navedeno da će, ukoliko se nakon zadatog roka ustanovi da se takva lica i dalje nalaze u radnom odnosu, odgovorna lica, odnosno rukovodioci biti sankcionisani, a to znači razriješeni funkcija na kojima se nalaze.

Nakon toga, početkom 2023. godine, iz Vlade Srpske je saopšteno da je raskinut radni odnos sa više od 20 zaposlenih u institucijama Republike Srpske i javnim preduzećima, jer su utvrđene navedene nepravilnosti, a iz Kabineta republičkog premijera tada je rečeno da se provjeravaju na desetine anonimnih prijava.

„Jednom radniku koji je zaposlen u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Vlada RS uručila je otkaz, jer je utvrđeno da nije dolazio na posao. Radni odnos prekinut je sa zaposlenima u preduzećima ‘Pošte Srpske’, RiTE Ugljevik, RiTE Gacko, ‘Elektrobijeljina’ ‘Hidroelektrane na Drini’ i ‘Elektrokrajina’ Banjaluka“, naveli su iz Vlade RS.

Iako je Višković tada rekao da zbog zaštite ličnih podataka ne može objaviti imena otpuštenih, interesovalo nas je zašto spisak ipak nije objavljen kako bi se bar znalo da li je Vlada RS otkrila još neradnika i gdje su zaposleni. U premijerov kabinet poslali smo i pitanje šta je konkretno preduzeto ne samo od strane Vlade, već i institucija u kojima rade ti ljudi, da li se radi o otkazima ili drugim mjerama.

Odgovor koji je stigao nije nam ponudio ništa.

(Nezavisne)  Foto:BN

CATEGORIES
Share This