IRB RS nije preduzela prinudne mjere naplate dospjelog kredita a jemac “Alumina” je mogla da vrati kredit

IRB RS nije preduzela prinudne mjere naplate dospjelog kredita a jemac “Alumina” je mogla da vrati kredit

U banjalučkom Okružnom sudu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru RS Aleksandru Džombicu za zloupotrebu pri dodjeli 19,4 miliona KM kredita Investiciono-razvojne banke “Energoliniji”, a svjedočio je vještak odbrane koji je rekao da IRB RS nije preduzela prinudne mjere naplate dospjelog kredita a jemac “Alumina” je mogla da vrati kredit ako se u obzir uzme dobit koju su ostvarili od 2019. do 2021. godine.

Kako je rekao vještak ekonomista Aleksandar Čolić u periodu 2019. do 2021. godine “Alumina”  je imala neto dobit od 36.633.860 KM.

“Vrijednost cjelokupnog spornog kredita sa kamatama je 24. 185. 510 KM”,  pojasnio je vještak koji je utvrdio da je zbirna kreditna sposobnost svih firmi bila 71.820.000 KM.

On je dodao da je za kompletniju analizu poslovanja “Alumine” i mogućnosti vraćanja kredita potreban i finansijski izvještaj te firme za prošlu godinu koji još nisu dobili.

Ekonomsko – finansijsko vještačenje koje je uradio Čolić, pokazalo je i da je neto imovina “Energolinije”, te jemaca “Alumina”, “Alusil” i “Mehanika” po otvaranju stečaja bila sedam puta veća od kredita.

Prema njegovim riječima tokom stečaja je utvrđeno da je ukupna imovina pomenutih firmi 297.282.296 KM, a kada se odbiju obaveze neto vrijednost je nešto više od 145 miliona.

“Tako da je vrijednost neto imovine bila sedam puta veća nego obaveze po pomenutom kreditu”, pojasnio je vještak.

Utvrdio je da IRB RS, nakon što je kredit dospio na naplatu, nije preduzela sve neophodne radnje koje je imala na raspolaganju u cilju vraćanja kredita.

Kako je naveo preduzete su sporazumne mjere kao što su opomene i slično, ali nije bilo prinudnih mjera.

Džombića Republičko tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog  položaja prilikom dodjeljivanja 19,4 miliona KM kredita Investiciono – razvojne banke “Energoliniji”. Prema optužnici on je bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga i da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”. Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita. Nezavisne novine

CATEGORIES
Share This