„Infinity ADS“, „Sirius 2010“ i „Prointer“ u službi predsjednika Srpske?!

„Infinity ADS“, „Sirius 2010“ i „Prointer“ u službi predsjednika Srpske?!

Bez moralnih prepreka i utvrđivanja sukoba interesa, a nakon „Prointera“ i „Siriusa 2010“, na red za javni posao u Službi predsjednika RS došao je i „Infinity ADS“. Za digitalizaciju arhive iz budžeta će biti dato 49.005 KM. Tri firme bliske porodici Milorada Dodika samo u ovoj godini od Službe su dobile poslove ukupne vrijednosti 877.460 KM.

Institucija Predsjednika Republike Srpske otvoreno je, posredstvom tendera, počela da pomaže firme bliske predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Bez moralnih prepreka i utvrđivanja sukoba interesa, a nakon „Prointera“ i „Siriusa 2010“, na red za javni posao došao je i „Infinity ADS“. Za digitalizaciju arhive iz budžeta će biti dato 49.005 KM sa uračunatim PDV-om. Tri firme samo u ovoj godini od Službe predsjednika RS dobile su poslove ukupne vrijednosti 877.460 KM.

Ponuda je, sada već bez iznenađenja, bila jedina pristigla. Itekako prihvatljiva. Ugovor je potpisan 16. oktobra. Prethodno je Dodikova služba posao procijenila na 49.140 KM. „Infinity ADS“, koji se nudio za tek 135 KM manje, očigledno je znao da mu je posao zagarantovan.

NAKON UBISTVA BIZNISMENA SLAVIŠE KRUNIĆA

Još u novembru 2020. godine bilo je jasno ko stoji iza ove priče.

Nakon što je kompanija “Prointer”, s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika, od porodice biznismena Slaviše Krunića kupila “Sector ADS”, naziv ove firme promijenjen je u “Infinity archive digital solutions” ili skraćeno “Infinity ADS”.

Krajem februara te godine “Prointer” je postao stoodstotni vlasnik preduzeća “Sector ADS”.

„Sector ADS“ snovan je 2010. godine i od tada se bavio razvojem informacionih sistema, prodajom opreme i softvera s tehničkom podrškom i servisom. Bio je u sastavu kompanije „Sector Security“ Slaviše Krunića, koji je ubijen u aprilu 2019. godine.

Iako je dobro poslovala u vrijeme Krunićeve uprave, finansijska slika se kasnije značajno promijenila. Prošlu godinu „Infinity ADS“ završio je sa prihodom od 1.297.191 KM i značajnim rastom dobiti – sa 2.444 KM u 2021. na čak 295.637 KM u prošloj godini.

Iako je javni sektor otvorio tenderska vrata „Infinity ADS“, to nije bio slučaj sa institucijom Predsjednika RS, sve dok na tu funkciju ponovo nije došao Milorad Dodik.

„PROINTERU“ OD PREDSJEDNIKA VIŠE OD 400.000 KM, NA TENDERIMA 300 MILIONA KM  

Da Služba predsjednika Republike Srpske više nema dilemu kome bi trebalo da dodijeli neki IT posao, dokaz je i posljednja odluka objavljena 10. novembra – „Prointer“ će uspostaviti sistem za upravljanje dokumentima i to po cijeni od 179.010 KM sa PDV-om. Zanimljivo, upravo toliku vrijednost posla utvrdila je i institucija. „Prointer“ je, baš kao i „Infinity ADS“, unaprijed znao ko je pobjednik.

Ove godine predsjednik Milorad Dodik porodici bliskom „Prointeru“ dodijelio je tri posla ukupne vrijednosti 434.053 KM.

Još kod drugog dodijeljenog ugovora Žurnal je pisao:

„Služba predsjednika Republike Srpske nevjerovatnom brzinom okonačava tenderske postupke. Na svaki poziv ponuđačima stigne po jedna ponuda, a predsjednik Milorad Dodik ne razmišlja mnogo. ‘Prointeru’, IT tender firmi povezanoj sa njegovim sinom Igorom, upravo je dodijelio dva ugovora ukupne vrijednosti 255.043 KM sa PDV-om. Toliko koštaju sistem za videokonferenciju i IP telefonija i centrala.“

Zanimljivo, i na oba tendera javio se samo „Prointer“ pa je „komisija Službe“ ocijenila da su bespogovorno prihvatljive. Preporučeno je da ugovori budu sklopljeni. Kako nije bilo drugih ponuđača, tako ni žalbe nisu bile moguće.

Stotine hiljada maraka vrijedni ugovori podijeljeni su, iako i javnost i ovdašnje pravosuđe zna da je predsjednik RS Milorad Dodik još 18. jula 2019. godine pred narodnim poslanicima priznao porodičnu povezanost sa firmom koja je na tenderima, za nešto više od osam godina postojanja, dobila 1.006 ugovora vrijednih 299.818.521 KM:

„Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik u toj firmi i od toga ima prihode“.

Dodik se nije zaustavio na ovome. Tri posla od početka godine povjerio je i firmi „Sirius 2010“. Budžet će biti „lakši“ za 394.267 KM.

Po principu već prekaljene tenderske uspješnice, i „Sirus 2010“ bio je jedini ponuđač.

U prvom pozivu Službe predsjednika RS traženo je održavanje IT infrastrukture. Kako je „Sirius“, kao jedini kvalifikovan, taj posao radio i 2020. i 2022, nije bilo razloga da tako ne nastavi i u ovoj godini. Ugovor sklopljen 20. februara bio je vrijedan 139.225 KM.

Već u junu ukazala se prilika za novi budžetski odliv na račun ove privatne firme. Za programski paket softver pristigla ponuda bila je vrijedna 40.950 KM. Na potpise se nije dugo čekalo, posao je zaključen 2. juna.

Samo 19 dana kasnije uslijedio je i treći ugovor. Za isporuku kancelarijske i računarske opreme u roku od 60 dana, zanimljivo, od svih ponuđača u Bosni i Hercegovini spreman je bio samo „Sirius“. Građani su ovu isporuku platili 233.998 KM.

Inače, o vezama „Siriusa 2010“ i Milorada Dodika godinama su pisali i Žurnal i drugi mediji.

„’Sirius 2010′ osnivač je i ‘Zekstre’ Banjaluka, jednog od dva najveća akcionara ‘Boske’, čiju su privatizaciju 2008. godine potpisali tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i vlasnici kompanija ‘Zekstra’ i ‘Delta’ iz Beograda, Dragan Đurić i Miroslav Mišković“, podsjetio je nedavno Capital.

U najnovijoj zavrzlami oko robne kuće u centru Banjaluke vlasništvo nad njom preuzela je firma “Kaboss pro” iz Beograda, iza koje stoji Đorđe Đurić, vlasnik kompanije “Infinity international Group”. U sklopu ove grupe posluje i “Prointer”, firma s kojom, kako je priznao Milorad Dodik, „sarađuje“ njegov sin Igor.

(zurnal.info)

CATEGORIES
Share This