Hakeri blokirali rad zdravstvenih ustanova u Srpskoj

Hakeri blokirali rad zdravstvenih ustanova u Srpskoj

– Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ u Republici Srpskoj napali su hakeri, te je trenutno onemogućen rad u njemu, ali zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Stručne službe FZO, zajedno sa partnerima koji u praksi sprovode IZIS, rade na otklanjanju ovog problema, a o hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Uprava kriminalističke policije, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet.

„Ne znamo šta je cilj ovog napada, ali naše stručne službe čine sve da sistem ponovo počne da radi. Кada je riječ o prijemu pacijenata, bez obzira na to što IZIS trenutno ne radi, zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente u skladu sa instrukcijama koje smo još ranije poslali zdravstvenim ustanovama u slučaju poteškoća sa IZIS-om“, navodi se u saopštenju.

Iz FZO-a navode da zdravstvene ustanove u papirnom obliku mogu da pišu recepte, uputnice i slično.

„Iako smo od 1. januara najavili upotrebu elektronskih zdravstvenih kartica, dok se u potpunosti ne vrati sistem, zdravstvene ustanove mogu da primaju pacijente i bez elektronske kartice i da koriste podatke iz Poslovnog informacionog sistema FZO“, naglašava se u saopštenju.

U FZO ističu da im nisu jasne namjere ovog napada i to baš za vrijeme praznika, ali da će službe Fonda, čim osposobe IZIS, javnost pravovremeno informisati, te mole građane i zdravstvene ustanove za razumijevanje.

„Riječ je o podmuklom narušavanju sistema i ne znamo kome je to u interesu“, ističu iz FZO-a.

(Srna) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This