Građani Srpske žiranti za 160 miliona KM kredita

Građani Srpske žiranti za 160 miliona KM kredita

Građani Republike Srpske žiranti su za gotovo 160 miliona maraka kredita Olimpijskog centra „Jahorina“, potvrđeno je za portal CAPITAL u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Sve ovo ne bi bio nikakav problem da računi OC „Jahorina“ nisu nedavno bili u potpunoj blokadi jer Olimpijski centar nije bio u stanju da izvršava svoje obaveze.

U Ministarstvu su za CAPITAL istakli da je Republika Srpska zaključno sa 31. oktobrom ove godine izdala devet garancija za kredite OC „Jahorina“, u ukupnoj vrijednosti od 144,9 miliona KM.

„Osim toga, u novembru ove godine Vlada RS je donijela odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje OC „Jahorina“ u iznosu od 4,6 miliona evra“, naveli su u Ministarstvu finansija.

Pojasnili su da je namjena ovih kredita finansiranje kapitalnih investicija, kao i da do sada nije bilo aktiviranja garancija RS izdatih za kredite OC „Jahorina“.

Građani izloženi riziku
Ekonomista Igor Gavran ističe da samo zaduživanje ne bi moralo biti problem ako paraleno vidimo velika ulaganja koja garantuju brz i siguran povrat uloženog.

„Nažalost, u slučaju OC „Jahorina“, umjesto toga smo vidjeli probleme sa blokadom računa i nedavno zaduženje kod strane banke, što je samo po sebi čudno jer su banke u BiH hiperlikvidne i imaju više nego dovoljno sredstava za plasman“, istakao je Gavran.

Dodao je da, iako bi uspješna zimska sezona mogla generisati nove prihode dovoljne za vraćanje dobrog dijela obaveza, u OC „Jahorina“ je sve neizvjesno.

Razlog je, dodaje, to što se  ovom olimpijskom centru, po svemu sudeći, ne posluje odgovorno niti su izvori finansiranja adekvatno riješeni.

„Ako na to dodamo neizvjesnost vremenskih prilika i sve češće probleme s nedovoljnim količinama snijega iz sezone u sezonu onda je pogotovo rizično u tolikoj se mjeri zaduživati. Pošto je riječ o javnim resursima ne rizikuje samo kompanija nego se riziku izlaže i šira zajednica“, upozorio je Gavran.

(Capital)

CATEGORIES
Share This