U Briselu preko 40 političkih aktera iz BiH: Do sada nije usvojen nijedan zakon!

U Briselu preko 40 političkih aktera iz BiH: Do sada nije usvojen nijedan zakon!

Preko 40 političkih aktera iz BiH otišlo je u Brisel na drugi politički forum pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Zvaničnici Evropske unije još jednom će pokušati uvjeriti bh. političare da ova zemlja nema drugu alternativu, ali će pitati za reforme. Hoće li propasti još jedna prilika za dogovor?

Podsjećamo, posljednji sastanak lidera Trojke s HDZ-om, rezulitrao je, tvrde učesnici, jasnim prioritetima iz Federacije. Oni su spremni raditi na reformama.

Partneri iz Republike Srpske imaju pak drugačije planove. Ministar Staša Košarac će, prije odlaska u Brisel poručiti, fokus Republike Srpske, i preduslov za evropski put je odlazak OHR-a, stranaca iz Ustavnog suda, te u konačnici integralno, a ne parcijalno usvajanje 14 prioriteta.

Treba napomenuti kako se Holandija otvoreno protivi otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom u martu.

Od posjete predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen BiH 1. novembra nije usvojen niti jedan „evropski zakon“ iz 14 prioriteta iz Izvještaja EK o BiH.

Iako je Ursula fon der Lajen tada jasno potcrtala Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, niti jedan od njih kao ni neki drugi o kojima se razgovara nisu se našli na sjednicama Savjeta ministara BiH. Na čekanju su i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, sporazum sa FRONTEX-om…

(BN/N1) Foto: Reuters/Yves Herman

CATEGORIES
Share This