Govedarica upozorio: Ovim odustajete od 9. januara

Govedarica upozorio: Ovim odustajete od 9. januara

U Narodnoj skupštini Republike Srpske i dalje je u toku rasprava o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je rekao da vlast štiti i 9. januar kroz formiranje Odbora za njegovu proslavu svake godine. Poručio je da su predstavnici stranih zemalja ukazali da su im sporne brojne stavke iz Deklaracije.

„Tražili su mnogo stvari da se mijenja i nismo nijednu promijenili. Naše jedinstvo je uvijek bilo zalog uspjeha, a na jedinstvo u kući se niko ne zalijeće. Mi smo postigli zavidan nivo političkog jedinstva svakog Srbina na zemlji“, rekao je Stevandić i poručio da ne treba da se mijenja ovaj dokument jer će on, kako je naveo, biti živ.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica je ukazao da formalno-pravno kada se usvoji ovaj dokument ulazimo u proceduru gdje će Vlada spremiiti propise i uputiti u Skupštinu. Govedarica se zapitao šta će se desiti ako vlast nastavlja usvajati i provoditi Deklaraciju u ovom obliku gdje se Sretenje pominje kao dan Republike Srpske.

„Ako usvojimo taj zakon, a znamo da je Ustavni sud poništio zakone o danu republike, de fakto će se ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH“, poručio je Govedarica.

Zato su u SDS-u pripremili dva amandmana, jer kako navode, 9. januar je već dan državnosti Republike Srpske.

„NSRS smatra da je Sretenje 15. februar potrebno definisati kao dan svesrpske državnosti koji treba proslavljati zajedno sa Srbijom, a drugi navodi da 9. januar predstavlja dan državnosti Republike Srpske“, rekao je Govedarica.

(BN)

CATEGORIES
Share This