Govedarica upozorio na posljedice javašluka lokalne vlasti na projektu vodovoda

Govedarica upozorio na posljedice javašluka lokalne vlasti na projektu vodovoda

Predsjednik gatačkog SDS Vukota Govedarica se javno  autorskim tekstom oglasio povodom aktuelne lokalne problematike vezano za projekat izgradnje vodovoda u toj opštini, ali i upozorio na katastrofalne posljedice politike i pogrešnog načina rada lokalne vlasti.

Opština Gacko je putem razvojnog projekta koji je sufinansiran od Evropske unije kroz kreditnu podršku Evropske investicione banke krenula u izgradnju dogradnje vodovodnog sistema krajem 2018. godine.

Cjelokupan projekat u kome je učestvovao i veliki broj lokalnih zajednica bio je pod kontrolom ministarstva finansija. Bez ministarstva finansija nijedna opština pa ni opština Gacko nije mogla krenuti u realizaciju projekta bez svih potrebnih i relevantnih dozvolaa a u koje spada i građevinska dozvola koja je izdata pod brojem 03/3-361-6/18 od 1.10.2018. godine.

U svom predizbornom pamfletu Ognjen Milinković je napisao da će „svi građani imati vodu do početka ljetne sezone“, što znači u narednih šest do sedam mjeseci od njegovog izbora. To opet govori da je Milinković imao namjeru da završi projekat koji je započeo njegov prethodnik jer je evidentno imao saznanja da je završeno više od dvije trećine projekta.

Naravno, to se nije dogodilo jer je Milinković uradio sve da se radovi na pomenutom projektu obustave na osnovu čega će izvođač radova Buk promet iz Bijeljine tužiti opštinu Gacko sa tužbenim zahtjevom od 1,1 milion konvertibilnih maraka.

Za potrebe sudskog spora u arbitražnom postupku, Ruting (Routing) DOO, projektna kuća koja je dobila posao nadzora nad ovim projektom izvijestila je da se radovi na predmetnom ugovoru ne odvijaju od 30.11.2020. godine „kada je izvršen prekid usljed zimske pauze“. Nadalje se kaže: “Izvođač radova nikada nije dobio nalog za nastavak radova po predmetnom ugovoru, jer nisu obezbijeđena potrebna finansijska sredstva  od strane opštine Gacko, te u skladu s tim Izvođaču nije izdat nalog za nastavak izvođenja radova od strane investitora“.

Prisjetimo se da je epidemija korona virusa krenula u martu mjesecu 2020. godine i pored ozbiljnih zdravstvenih problema naknadno proizvela velike poremećaje na tržištu pa su samim tim tokom 2021. godine naglo skočile cijene građevinskih materijala i usluga.

Dakle, u tom momentu izvođaču radova je jasno da će teško usljed nepredviđenih okolnosti završiti ugovorene radove a pri tom ostvariti ukalkulisanu zaradu. Tako se Buk promet našao u ozbiljnom problemu i riziku da na ugovorenim radovima ode u minus i posao okonča sa finansijskim gubitkom.

Na scenu tada stupa nova opštinska uprava na čelu sa novim načelnikom opštine koji prave upravo one korake koji jedino mogu da spasu izvođača radova (Buk promet) ali na račun građana i budžeta Gacka. Milinković zaboravlja da je obećao kako će vodovod biti završen do prvog ljeta i preko svojih saradnika kreira ambijent kako je vodovod rađen sa gomilom propusta, kako nema potrebnu građevinsku dozvolu i kako je projekat u potpunosti neisplativ. To sve ide na ruku izvođaču radova jer jedina moguća opcija koja može da ga spasi u tom momentu jeste da se stvore uslovi i povoljan ambijent po njega i izlaz nađe u odgovornosti investitora odnosno opštine Gacko koja prekida realizaciju ugovora sa izvođačem radova.

Na kraju cijele balade, opština Gacko će krajem 2022. godine potrošiti preko 160 hiljada konvertibilnih maraka kako bi što lakše Gačanima zamazali oči da je projekat dogradnje vodovoda koji je započet 2018. godine štetan i neadekvatan za građane Gacka.

Prema tome, umjesto da opština Gacko nastavi sa realizacijom projekta u kojem rizik za realizaciju snosi Buk promet sa epilogom završetka dogradnje vodovoda, Milinković je sav rizik prebacio na opštinu Gacko obustavljajući radove pa je tim činom dao ozbiljne argumente Buk prometu da tuži opštinu Gacko, dobije predmetni spor na arbitraži, samim tim raskine ugovor i napusti Gacko nezavršenog posla ali sa punim bisagama novčanica.

Situacija u kojoj se Gacko nalazi je veoma ozbiljna a načelnik Milinković već ima gorak ukus sa sudskim sporovima jer je prošle godine izgubio jedan takav, možemo komotno reći bez ikakve potrebe. Odista izgubljeni iznos novca u visini od 120 hiljada nije platio iz svog džepa već iz budžeta opštine. Opet nam prijeti gubitak spora u strahovito velikom iznosu za nezavršen projekat a otplata kredita čiji je garant opština Gacko dolazi na naplatu 2025. godine.

Priča načelnika Milinkovića kako samo treba sanirati postojeću vodovodnu mrežu je priča za malu djecu. Da je Milinković u pravu sa njegovim naručenim analizama onda Gacko nebi imalo vode tokom cijele godine. Narod mora znati da je ovaj projekat imao zadatak da obezbijedi potrebne količine vode u periodu ljetne sezone kako bi se vodovodni sistem dopunjavao za potrebe vodosnabdijevanja u isključivo sušnom periodu

Poslije svega, Milinkoviću je ostalo samo jedno. Da ponavlja kao papagaj kako su mu neke dvije angažovane firme iz Banjaluke i Prnjavora saopštile da je projekat završetka dogradnje vodovoda nepotreban i čisto bacanje para.

U stvari, realnost je sasvim drugačija. Svojim postupcima, Milinković i njegovi saradnici koji su po ovom pitanju imali ulogu obmanjivanja naroda, doveli su nas sve u poziciju da nemamo završen projekat dogradnje vodosnabdijevanja a da sve to moramo platiti izvođaču koji nije završio svoj posao.

Samo je jedno nepoznanica. Da li je sve ovo urađeno iz neznanja, nesposobnosti, nebrige i neodgovornosti ili svjesno i sa namjerom u kojoj srebrnjaci vrte gdje burgija neće.

Autorski tekst predsjednika Opštinskog odbora SDS Gacko, Vukote Govedarice

ISTOK

CATEGORIES
Share This