Govedarica: Populizam vlastodržaca ugušiće privredu Srpske

Govedarica: Populizam vlastodržaca ugušiće privredu Srpske

– Izjava ministra finansija Zore Vidović kako Vlada Republike Srpske intenzivno priprema budžet za narednu godinu je netačna i manipulativnog karaktera. Da se budžet priprema intenzivno kao što ona kaže onda bi Ministarstvo finansija u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu poštovalo budžetski kalendar a to znači da bi Narodna Skupština razmatrala i usvojila nacrt budžeta do 15. novembra, rekao je šef Kluba SDS u NSRS Vukota Govedarica.

„Nema sumnje da će budžet za 2024. godinu biti usvojen po hitnom postupku što svakako nije dobro“, konstaovao je on i dodao da je „hvalospjev kako je Dodikov prijedlog o najnižoj plati od 1050 KM u potpunosti realan pokazatelj partijske teorije kojom se po svaku cijenu štiti ideja vođe. Zora Vidović jako dobro zna da Dodikovoj nepromišljenoj ideji o minimalnoj plati nije prethodila nijedna ozbiljna ekonomska analiza koja bi definisala set mjera da bi bila ostvariva i realizovana na zdravoj osnovi.“

„Vidovićevoj je poznato da je nerealno u ovom momentu očekivati od privrede Republike Srpske da finansira minimalnu platu od 1050 KM“, smatra Govedarica.

„Jasno je da naša privreda ne može da donese u budžet Republike koliko ova vlast može da potroši. Sve budžetske rupe u javnom sektoru vlast će zakrpiti podizanjem ogromnih kredita a ko će ta sredstva nadomjestiti u privrednim preduzećima? Ta populistička mjera koja ne želi da sagleda realno stanje u privrednom ambijentu privredi će napraviti veliki problem“, tvrdi on.

„Nema sumnje da će to njihovo dodvoravanje najslabije plaćenim radnicima dovesti do gubitaka radnih mjesta u realnom sektoru. Ako na sve to dodamo i povećanje cijene električne energiju koja se priprema u tišini onda će  poslovna zajednica biti prinuđena da poveća cijenu roba i usluga kako bi opstala“, kaže Govedarica.

On je podsjetio da je SNSD u Parlamentarnoj Skupštini BiH oborio Zakon o PDV-u koji je predvidio podizanje cenzusa za ulazak u PDV sistem sa 50 000 na 100 000 KM.

„Dakle, nameće se zaključak da je ova vlast u potpunosti spremna da uguši i ovako loš privredni ambijent da bi ostvarila svoje političke ciljeve i pridobila koji glas više za naredne lokalne izbore“, zaključuje Govedarica.

ISTOK

CATEGORIES
Share This