Saslušan vatrogasac Miodrag Ćaćić: Pritisci i ucjene nakon tužbe protiv Grada

Saslušan vatrogasac Miodrag Ćaćić: Pritisci i ucjene nakon tužbe protiv Grada

On je rekao da je premještaj u stvari nastao zbog toga što je sa svojim kolegama tražio od Grada da ispoštuje Kolektivni ugovor, kojim ostvaruju povećanje plate od 15%.

Inače, Miodrag Ćaćić je jedan od vatrogasaca koji je tužio Grad Trebinje zbog premještaja iz Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Trebinje u Odsjek civilne zaštite, koji je formiran u okviru gradskog Odjeljenja za opštu upravu, pa mu je tako isplaćivana umanjena plata u odnosu na onu koju bi imao na poziciji u vatrogasnoj jedinici. O tome je „Direkt“ detaljno pisao u tekstu Gradu Trebinju tužbe, vatrogascima disciplinski postupak i premještaj. 

Ćaćić je na jučerašnjem ročištu objasnio da su nakon neuspjelih pokušaja razgovora sa komandirom i gradonačelnikom, vatrogasci odlučili da podnesu tužbu za isplatu tih 15%. On je rekao da misli da je 19 radnika u tom trenutku podnijelo tužbu protiv Grada Trebinja.

“Poslije toga su krenuli, kako ja znam, da vrše pritisak na vatrogasce, to su ucjene, prebacivanje na druga radna mjesta”, posvjedočio je Miodrag Ćaćić.

On je ispričao kako je pokušao da nakon premještaja razgovara sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, ali on nije želio da ga primi na razgovor, nakon čega su napravil zbor radnika u Vatrogasnoj jedinici. 

“Poslije više poziva gradonačelnikova sekretarica me je pozvala i rekla da će on da primi dva – tri čovjeka, ali da neće da izađe pred sve radnike”, naveo je Ćaćić.

Tužilac je dalje ispričao da im je gradonačelnik rekao da ima pravo da ih premjesti i da će prebacivati „tri po tri“ radnika na drugo radno mjesto, ako ne odustanu od tužbe. Prema njegovim riječima, gradonačelnik je naveo da bi povećanje od 15% bilo preveliko opterećenje za Grad. Posvjedočio je da su na kraju svi odustali od tužbe, osim njega.

U nastavku ispitivanja, Ćaćić je rekao kako je uveče ispred Gradske uprave vidio vatrogasno vozilo i da je saznao da je tada gradonačelnik odražao sastank sa njegovim kolegama i da im je nuđeno da im ispalti 5% povećanja na platu, ako odustanu od tužbe.

“Poslije toga sastanka kada je gradonačeniku dostavljen spisak radnika koji su odustali od tužbe, poništena su rješenja Slaviši Soldu i Nedeljku Rosandiću. Nedeljko Rosandic i danas radi kao vatrogasac. Po mojim saznanjima, neki ljudi su opet podnijeli tužbu, kao što su Slaviša Soldo, koji je opet premješten na radno mjesto na kojem sam i ja – operater za sprovođenje mjere civilne zastite, Jovo Bokun na isto to radno mjesto i Miroslav Vukasović, na radno mjesto domar u Gradskoj upravi”, naveo je Ćaćić i rekao da je u vatrogasnom drustvu uvijek falilo radnika i da ima saznanja da se i sada prebacuju vozači iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lastva. 

Sudinica Milica Stanković Bojić navela je da tuženi Grad Trebinje nije dostavio zapisnike sa sjednica trebinjske Skupštine, na šta je tuženi odgovorio da to nije moguće zbog obimne dokumentacije te zatražio od tužioca da dostavi koji tačno dio zapisnika traži.

Punomoćnik tužioca Ćaćića advokat Din Tešić zatražio je da im dostave izjave gradonačelnika Mirka Ćurića koje je davao na sjednicama skupština grada u određenom periodu, a koja su u vezi sa premještajem vatrogasaca.

Kako je navedeno, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti da pristupi ročištu.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za ponedjeljak, 13. novembar, kada ce biti saslušano više svjedoka. 

Podsjećamo da je pred Osnovnim sudom u toku i postupak na osnovu tužbe koju je vatrogasac Slaviša Soldo podnio protiv Grada Trebinja iz istih razloga. „Direkt“ u kontinuitetu prati oba postupka.

Čitajte jošPočelo suđenje po tužbi vatrogasca Miodraga Ćaćića protiv Grada Trebinja

CATEGORIES
Share This