Gase se klubovi, novca nema, a ministarstvo ćuti

Gase se klubovi, novca nema, a ministarstvo ćuti

Predstavnici 18 banjalučkih sportskih klubova i saveza ogorčeni su stanjem u sportu zbog čega su iznijeli kritike na rad ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske i krenuli u borbu za svoja prava.

Iz resornog ministarstva bez odgovora na naša pitanja o sredstvima koja su uplaćivana sportskim savezima i klubovima u prošloj godini.

Sport u Srpskoj je u krizi. Oni koji prave rezultate ostali su bez sredstava. Nema pravilnika, nije bilo konkursa, a podijeljeno je 4,5 miliona maraka.  Kome su data sredstva pitaju nezadovoljni sportski radnici?

“Nažalost izostala je podrška ministarstva porodice, omladine I sporta, za prošlu godinu I za ovu bukvalno ni jedna jedina marka. Rezultati I podrška apsolutno nisu u koaliziji. Ako znamo da nijedan savez nije dobio ni jednu marku apsolutno su svi u podređenom položaju”, kaže Miograd Čeko, sportski direktor Plivačkog kluba „Olimp“, Banjaluka.

“Kajak kanu klub “Vrbas” iz Banjaluke za prošlu godinu nije dobio sredstva iz razloga što u prošloj godini nije bio raspisan niti jedan javni konkurs niti javni poziv gdje smo se mogli prijaviti tako da su sredstva izostala a mi se nadamo sa tim našim negodovanjem da ćemo doći do pravilnika”, naveo je Nikola Stanković, direktor Kajak kanu kluba “Vrbas”, Banjaluka.

Klubovi u manjim sredinama gase se a savezi su prepušteni na milost i nemilost sponzora i sopstvenog novca. U protekle dvije godine nije bilo konkursa za vrhunske sportske rezultate, funkcionisanje sporta, invalidni sport, ističu u Rukometnom savezu Srpske.

„Dolaskom nove ministrice mi s njima nismo ostavarili nikakav kontakt i kao savez i kao klubovi, nije slušala naše probleme niti ih zna. Mi smo na sastanku u prošli petak donijeli zaključke koje smo iznijeli ministrici a teško da je ona zapamtila s kim je imala sastanak a kamoli shvatila naše probleme“, naglasio je Vladimir Branković, član Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske.

Koliko je ministarstvo uplatilo sredstava za rad sportskih saveza u prosloj godini, da li postoje pravilnici o kategorizaciji i finansiranju sportskih organizacija i kriterijumi, na koji način se dijele sredstva i koliko ih je u 2023.godini podijeljeno iz granta za sport i putem kojih konkursa ili javnih poziva?

Na ova naša pitanja izostao je odgovor iz ministarstva porodice omladine i sporta.

Voda je došla do grla zato nezadovoljni sportski klubovi i savezi traže povećanje budžeta i transparentnost kod podjele izdvajanja.

Zaključuju i da je sport na infuziji te da je prijeko potrebna injekcija spasa.

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This