Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek

Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u subotu prve sedmice Vaskršnjeg posta Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru i istakao da se kroz post otkriva autentičan, istinski, pravi čovjek.

– Mi ne postojimo zbog posta, nego je post ustrojen u našem životu zbog nas. Kroz post želimo da se u nama otkriva autentičan, istinski, pravi čovek, da se on projavljuje, da se on teše i neguje, da se u njemu projavi prirodna volja našega bića – istakao je patrijarh Porfirije u liturgijskoj propovijedi.

Patrijarh srpski naglasio je da je post vidljiv znak i pokazatelj kako čovjek vidi smisao i suštinu života.

– Postom pokazujemo da računamo na podvig, da imamo u vidu njega kao sastavnog dela svog života. Postom potvrđujemo možda svesno, možda i nesvesno, da punoću, lepotu, mir, radost i harmoniju ne vidimo kao nešto što se jedino može ostvariti iz oblasti ovog vidljivog, sporednog, materijalnog sveta – naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naveo da mnogi prosvećeniji i duhovniji zapravo kroz post pokazuju i projavljuju da se u ovome svijetu uopšte ne može pronaći punoća, smisao, harmonija, mir, ljepota i sve ono što je vrlina, što je dobro i što je ljudima suštinski potrebno.

– I korak dalje – bolje reći da se to može naći i u ovom svetu samo ukoliko podrazumevamo da ovaj svet jeste izraz tvoračke sile ljubavi Božje i da ovaj svet i mi u njemu postojimo blagodaću i voljom Božjom – napomenuo je patrijarh Porfirije.

Njegov svetost je istakao da u krajnjoj liniji cilj posta jeste razvijanje i postizanje povjerenja u Boga, u Njegov promisao, u to da sve što od Njega dolazi ima svoj smisao koji često čovjek ne može razumjeti.

– Ne možemo proniknuti u njega u početku, ali negujući poverenje u Boga, istrajavajući u tom poverenju, postajemo sposobni da proniknemo u sve što nam se dešava, što je u nama i oko nas, i na kraju otvaramo prostor delovanja blagodati Njegove i bez obzira kakav je bio put, ishod je na kraju spasonosan i blagorodan – naveo je patrijarh Porfirije.

Kada nema povjerenja u Boga, dodao je patrijarh, onda se u čovjeka useljava nemir, sumnja, podozrenje i sve ono što iz toga proishodi, a nepoverenje postaje temelj i način života.

– Na kraju se mi javljamo u razlomcima – ne u skladu, ne celoviti, ne jedinstveni. Kada ne postoji to primarno poverenje, poverenje u Boga, onda se kidaju sve veze, svi odnosi, svaka vrsta opštenja sa svim i svakim oko nas – ukazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da ovaj post vodi ka najvažnijem događaju, a to je vaskrsenje Hristovo iz mrtvih.

– Zato neka bi Bog dao da i ovaj post doživimo ne kao nešto što je samo sebi cilj, nego kao nešto što treba da bude oruđe i sredstvo u našem životu kojim rastemo u poverenju u Boga, u zajednici sa Njim, a onda i u poverenju u odnosu na one na koje smo upućeni, sa kojima živimo. Plod tog i takvog poverenja jeste zajednica mira i ljubavi među nama. Amin! – poručio je patrijarh Porfirije.

CATEGORIES
Share This