Fon der Lejen: Šest milijardi evra za Zapadni Balkan, ako ne budete provodili reforme, nema novca

Fon der Lejen: Šest milijardi evra za Zapadni Balkan, ako ne budete provodili reforme, nema novca

Evropska unija smatra da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU, a Unija je sprema finansijski pomoći zemlji kandidatkinji, ali ništa od toga nije moguće bez provođenja reformi. Ukratko, to je poruka sa današnje konferencije za medije predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen nakon sastanka sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto.

Fon der Lejen je poručila da EU i BiH moraju raditi na zbližavanju privreda te da EU ima investicioni plan od 30 milijardi evra za zapadni Balkan koji već donosi rezultate poput projekata autoputeva i željeznica.

Evropska unija smatra da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU, a Unija je sprema finansijski pomoći zemlji kandidatkinji, ali ništa od toga nije moguće bez provođenja reformi. Ukratko, to je poruka sa današnje konferencije za medije predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen nakon sastanka sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto.

Fon der Lejen je poručila da EU i BiH moraju raditi na zbližavanju privreda te da EU ima investicioni plan od 30 milijardi eura za zapadni Balkan koji već donosi rezultate poput projekata autoputeva i željeznica.

Ona je rekla da je prva komponenta otvaranje jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu, otvaranje granica na ovom području. Pozvala je i na reforme za bolje poslovno okruženje, digitalizaciju i investicije.

„Vaša privreda je na 35% evropskog prosjeka. Kombinacija reformi i investicija je snažan instrument, vjerujemo da bi moglo biti uspješno na zapadnom Balkanu, ukoliko bude realizovan Plan rasta ne samo da bi približio naše dvije privrede nego bismo za 10 godina mogli da udvostručimo vaše privrede“, poručila je fon der Lejen.

BiH mora nastupati jednim glasom

Još jednom je podcrtala kako je budućnost BiH u Evropskoj uniji.

„Cilj bi trebao biti odlučan napredak na realizaciji ključnih 14 prioriteta, vi dobro znate koji su to prioriteti. To će predstavljati napredak u procesu približivanja. Naša dosadašnja saradnja je bila odlična, nastavićemo blisko surađivati. Da bi došli do ovog cilja, da bi se ovi ciljevi ostvarivali, BiH treba da djeluje jedinstveno, nastupa sa jednim glasom, nastupa jedinstveno“, dodala je predsjednica Evropske komisije.

Vijeće Evropske unije će o proširenju govoriti 14. i 15. decembra, na pitanje novinara da li će do tada biti usvojena tri ključna zakona: Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, Zakon o sprečavanju pranja novca i Zakon o sudovima, predsjedavajuća Savjeta ministara je rekla kako ne može govoriti o datumima.

„Reformski zakoni bitni su i ključni za ispunjavanje prioriteta, ja vam mogu reci kada je u pitanju Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju pranja novca i Odluka o Frontexu da su gotovo završeni. Nama je trebalo možda jedna ili dvije sjednice da dođemo do toga“, rekla je Krišto.

Fon der Lejen je kazala kako su ova tri zakona bitna, prije svega, za Bosnu i Hercegovinu.

„To je onda snažan argument i potvrda vaše sposobnosti da pravite iskorake, da jačate vladavinu prava. Hvala i predsjedavajućoj, znam da se ona i osobno angažovala“, kaže fon der Lejen.

Govoreći o raspodjeli pomoći od šest milijardi evra (dvije milijarde bespovratno, ostalo kreditna sredstva) za zapadni Balkan, rekla je kako se ne zna koliko će zemlje pojedinačno dobiti od ukupnog iznosa pomoći.

„Uslov su reforme. Ako dolaze reforme onda dolaze i sredstva. Jasno nam je da za reforme treba vremena, ali ako se ne radi ništa, ako se ne realiziraju reforme sredstva će se prebaciti drugim zemljama ZB koje ostvaruju rezultate. To je poticaj svima da rade“, rekla je fon der Lejen.

Buka

CATEGORIES
Share This