EUROPOL razbija narkokartele u regionu

EUROPOL razbija narkokartele u regionu

Novi izvještaj EUROPOL-a o organizovanim kriminalnim mrežama u regionu targetira 831 najopasniju kriminalnu grupu sa nekoliko desetina hiljada članova sa prostora Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, a koji su uključene u finansiranje, krijumčarenje i distribuciju kokaina do različitih evropskih odredišta.

Izvršna direktorica EUROPOL-a Katrin de Bol je rekla da je ovo jedan od najiscrpnijih izvještaja EUROPOL-a o kriminalnim mrežama na evropskom nivou, zahvaljujući saradnji zemalja EU i 17 partnera EUROPOL-a.

„Ovi podaci koji su sada centralizovani u svim ovim zemljama omogućavaju efikasnije provođenje istraga“, rekla je De Bol.

Ministarka unutrašnjih poslova Belgije Anelis Verlinden je rekla da je ovaj izvještaj prekretnica, ali da je on samo početak razotkrivanja kriminalnih grupa.

U svakom slučaju biće zanimljivo, nakon dekodiranja Skaj aplikacije koja je razotkrila mnoge od ovih grupa i značajna uzdrmala region, pratiti šta će sve otkriti novi izvještaji EUROPOL-a, posebno o vezi raznih političara sa ovim kriminalnim grupama .

ISTOK

CATEGORIES
Share This