Elektrokrajina pod hipoteku stavlja objekte za zajam

Elektrokrajina pod hipoteku stavlja objekte za zajam

– „Elektrokrajina“ Banjaluka planira obveznicama da se zaduži do deset miliona KM, a kao sredstvo obezbjeđenja ovo preduzeće će staviti pod hipoteku nekretnine u centru Banjaluke.

Kako bi se ovaj plan sproveo u praksi uprava preduzeća je Skupštini akcionara uputila na saglasnost Odluku o dugoročnom zaduženju drugom emisijom obveznica. To pitanje će biti na dnevnom redu zasjedanja koje je zakazano za 16. april.

U odluci je, između ostalog, navedeno da se emituje 10.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 1.000 KM, a ukupne nominalne vrijednosti emisije 10.000.000 KM.

„Dospijeće emisije je pet godina od dana upisa emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti, a kamatna stopa iznosi fiksno četiri odsto na godišnjem nivou, plus šestomjesečni euribor“, navedeno je u odluci.

U odluci je precizirano da će se prikupljena sredstva koristiti za refinansiranje postojećeg duga prema dobavljačima i kreditorima, kao i za investicije u rekonstrukciju i sanaciju distributivne mreže.

„Očekivani efekti su poboljšanje likvidnosti i solventnosti preduzeća, stalnost poslovanja, smanjenje broja radnika i rashoda, kao i povećanje efikasnosti poslovanja“, obrazloženo je u odluci.

Takođe je navedeno da će se u cilju obezbjeđenja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica upisati založno pravo prvog reda, u korist investitora, na nepokretnosti u vlasništvu „Elektrokrajine“.

Tačnije pod hipoteku će biti stavljene nekretnine u centru Banjaluke i to upravna zgrada, aneks upravne zgrade te tri garaže sa ostavom.

„Ukupna procijenjena tržišna vrijednost navedenih nepokretnosti iz januara 2024. godine iznosi 15 miliona KM“, precizirano je u odluci.

„Elektrokrajina“ je prošlu godinu završila sa dobiti od 2,2 miliona maraka.

(Capital) Foto: Capital

CATEGORIES
Share This