Dodik formirao vlast političkom korupcijom, a sada protiv nje?!

Dodik formirao vlast političkom korupcijom, a sada protiv nje?!

Politička korupcija – zli jezici bi rekli sinonim za vladajući SNSD. Zli ili ne, ostaje tvrdnja – jaka kao stub, da SNSD ne bi zakoračio u 27 – u godinu na vlasti da nije bilo upravo korupcije, političke ili neke druge, jasni su analitičari. Međutim, nova godina je za Milorada Dodika značila i novu političku platfomu.

„Eto to su suštinske stvari o kojima smo govorili, da mandat pripada stranci i da onemogućimo političku korupciju koja je bila izražena“, rekao je Dodik prije dva dana.

Dodik je pored najava o eliminaciji političke korupcije govorio i o izmjenama Izbornog zakona prema kojim bi mandat pojedinca pripadao isključivo stranci. Očigledno zaboravljajući, namjerno ili ne, da je ostao na vlasti 2014. godine zahvaljujući papcima.

Začetnik tog procesa je bila svakako afera dva papka, sa glavnim akterom – tadašnjom premijerkom Republike Srpske, Željkom Cvijanović.

Afera „dva papka“ iz 2014. godine nikada nije dobila sudski epilog. Time je nezvanično legalizovana politička korupcija u Bosni i Hercegovini, posebno u Republici Srpskoj. A u prilog tome govori sve ono što se kasnije dešavalo – prelasci iz jedne u drugu, iz druge u treću političku partiju, zarad ličnih interesa i fotelja.

„Taj proces prodaje ili kupovine je uništio čitav politički integritet jednog sistema. To se dešava iz izbore u izbore, i kada oni koji su na vlasti, ne mogu da kupe dovoljno glasova, onda oni poslije izboru kupuju gotov proizvod. Moram da kažem da je Srpska demokratska stranka osjetila najveće posljedice takve politike. Sad kad pogledam ko je na pres konferencijama pored i oko Dodika, ja vidim da su to sve ti ljudi. Jer i dalje se podstiče ta vrsta političkog nevjerstva i izdaje“, poručuje Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS- a.

Promjena sistema i zakona je neophodna, ali ne mogu da ih komentarišu i najavljuju upravo oni koji su i začetnici političke korupcije, poučuje Igor Crnadak.

„Kada o ovome govore oni koji su kraljevi političke korupcije, koji su samo u prethodnom mandatu bukvalno kupili trećinu narodnih poslanika, onda vidite da su oni u nekom grdnom problemu. Ja mislim da je pozadina svega što Dodik zna da nam prvi put dolaze pošteni izbori. Brod koji se zove SNSD se sve više ljulja i sve više ljudi želi da ga napusti. I on misli da će on s ovim to da zaustavi“, kaže Crnadak.

Pored svojih članova, potrebno je zadržati i preletače uz svoje skute i Dodik je toga svjesan, objašnjava novinar Aleksandar Trifunović, koji kaže da Dodik opet kroji zakone isključivo prema sopstvenom interesu.

„U jednom momentu koristiti političku korupciju da poslanike koji su kritikovali samog Milorada Dodika, u prvoj drugoj sedmici vi praktično kupite, i smatrate to normalnim, i ismijavate opoziciju kojoj ste to uradili, a već u drugom trenutku vi težite da to zakonski zabranite, govori o jednom klasičnom licjemjerju. Ali licjemjerju koje očigledno prolazi. „

Oni koji godinama prate političku scenu RS, ali i cijele BiH, poručuju da se politički život ovdje guši, jer su građani izgubili svaku nadu u moral i pravdenost.

„S jedne strane je i malo protivno demokratskim principima koji vladaju u Evropi da se pojedincima na taj način oduzimaju glasovi, jer se time stvara zatvorena demokratija. Ali ovako kako je sada, postoji veća mogućnost zloupotrebe, jer sistem nije funkcionalan. Onosno funkcionalan je, ali u korist vladajućih elita. I zato toliko ima zloupotreba tih individualnih glasova“, poručuje Trifunović.

Miloradu Dodiku se ipak može kapa skinuti barem u jednom – dosljednosti u nedosljednosti. Oslanjajući se na kratku pamet građana, Dodiku očigledno s promjenom ličnog cilja, dolazi i promjena političkog mišljenja, bez obzira što je sušta suprotnost u odnosu na ono što godinama radi na terenu.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This