Nastavlja se saga oko minimalca, uskoro razgovori

Nastavlja se saga oko minimalca, uskoro razgovori

Tražimo od Vlade Srpske da što prije suspenzuje Odluku o najnižoj plati u Srpskoj jer je poslovanje u Srpskoj ugroženo, saglasni su poslodavci i Privredna komora. Iako su svi očekivali da će se na ovaj zahtjev oglasiti Vlada, oglasio se Milorad Dodik i najavio razgovor sa poslovnom zajednicom.

Izjava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, o povećanju najniže plate u Srpskoj sa 700 na čak 1050 konvertibilnih maraka, izazvala je, očekivano ili ne, ogromnu pažnju javnosti. A sve je počelo u Federaciji Bosne i Hercegovine kada je zvanično najavljeno da će najniža plata od 2024. godine biti 1.000 konvertibilnih maraka.

Nakon pompeznih najava, Vlada Srpske je brže bolje odlučila da najniža plata bude 900 KM, a  Federacija je mudro minimalac povećala za samo 23 marke, sa 596 na 619 maraka.

„Jasno je da je ova najniža plata njen iznos previsok u odnosu na FBIH kao i na Srbiju. Imamo najava da bi pojedini subjekti već mogli svoj kapital preseljavati kako u FBIH tako i u Srbiju. Ovakva vrsta povećanja najniže plate od nekih 28 – 29% neprimjerena aktuelnom trenutku i možemo očekivati mnogo negativnih efekata i destabilizaciju ekonomskih i socijalnih prilika u RS“, ističe  Saša Aćić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

U Republici Srpskoj se državi na minimalac daje oko 47 odsto, dok je, primjera radi u Hrvatskoj i Crnoj Gori taj procenat duplo niži i iznosi oko 20 odsto. Postavlja se pitanje zašto se vlast u Srpskoj ne ugleda na Crnu Goru, smanji doprinose, a razliku prebaci u korist radnika.

Opširnije u prilogu:

(BN)

CATEGORIES
Share This