Đokić potpisao sumnjiv ugovor, da li će milionski ceh platiti građani Srpske

Đokić potpisao sumnjiv ugovor, da li će milionski ceh platiti građani Srpske

Ministar Petar Đokić je sa konzorcijumom SunnyFox-GTI, potpisao ugovor o dodjeli koncesije za solarnu elektranu u Krupi na Uni, vrijedan 158 miliona, iako je u toku sudski postupak kojim se ta koncesija osporava.

Tako da bi na kraju građani Srpske mogli i ovoj i drugim firmama platiti milionsku odštetu.

Ipak, Đokić je potpisao ugovor, iako je Pravobranilaštvo RS dalo negativno mišljenje i ocijenilo da nema uslova za zaključenje tog ugovora.

Koncesija za izgradnju elektrane u Krupi na Uni, vrijednosti čak 158 miliona maraka, dodjeljena je konzorcijumu firmi „SunnyFox“ iz Novog Grada i GTI iz Sarajeva u januaru.

Ali, drugi ponuđači, odnosno konzorcijum firmi “Solar energetik“ iz Krupe na Uni, „Tempo kompani“ iz Beograda, „Interpromet“ iz Novog Grada i „Siming trade“ iz Foče podnio je tužbu protiv Vlade Republike Srpske zbog nezakonite dodjele koncesije, piše BN TV.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Neprihvatljivo je da se u ovakav posao koji vrijedi oko 150 miliona maraka ulazi na nezakonit način. Vlada je o tome morala voditi računa kada je takvu odluku donosila – kaže poslanik PDP Milanko Mihajlica.

Tvrdi da konzorcijum četiri firme, koji je tužio Vladu Srpske, može tražiti naknadu od čak 150 hiljada evra koje su uložili u izradu Studije ekonomske opravdanosti i ostale troškove u ovom postupku.

Ukoliko sud uvaži njihove argumente, Vlada Srpske bi morala da raskine već potpisani ugovor sa drugim konzorcijumom, a rezultat bi opet bila tužba, od njih. A ukoliko ne raskine ugovor, onda mora da isplati odštetu.

– Imali smo u istoriji niz tužbi i arbitraža koncesionara koji su bili oštećeni od strane Vlade Republike Srpske koja je potpuno nepromišljeno to dodjeljivala. Imali smo arbitraže teške stotine miliona maraka. Pošto ne postoji odgovornost vlasti i onih koji to potpisuju, onda su građani ti koji plaćaju penale, s obzirom na to da se odštete plaćaju iz javnog budžeta koji svi mi punimo – upozorava Damjan Ožegović iz Transparensi Internešenel BiH.

Damjan Ožegović
FOTO: BNTV/ SCREENSHOT

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS potvrdili su da je ugovor potpisan, ali tvrde da je ispoštovana sva zakonska procedura prilikom dodjele koncesije za solarnu elektranu u Krupi na Uni.

– Pokretanje bilo kog spora od strane bilo koga ne utiče na rješenje Vlade o dodjeli koncesije. Nikada se do sada nije desilo da se, nakon najave pokretanja upravnog spora, prekidaju postupci koje provodi Vlada Republike Srpske, jer to po zakonu nije obaveza. To znači da pokretanje upravnog spora ne odlaže provođenje rješenja koje je donijela Vlada Republike Srpske -poručili su iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Solarna elektrana „Dubovik“ gradiće se na površini od 102 hektara na području opštine Krupa na Uni.

Procijenjena vrijednost investicije je 100.126.000 maraka.

Konzorcijum SunnyFox-GTI ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 792 hiljade maraka, dok je planirana vrijednost projekta 158 miliona.

S druge strane, konzorcijum četiri firme koji je tužio Vladu Srpsku, ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 611.000 maraka i investiciju od 122 miliona.

Sepskainfo

CATEGORIES
Share This