Plata zaposlenim u institucijama BiH biće ove sedmice, ali nije poznato kako će je primiti „crnolistaši“

Plata zaposlenim u institucijama BiH biće ove sedmice, ali nije poznato kako će je primiti „crnolistaši“

Kompletna struktura pojedinaca, privrednih i drugih subjekata koji su se našli na njihovom udaru, stenje pod teretom američkih sankcija.

Jedan od efekata je i činjenica da su sankcije “udarile” i tamo gdje najviše boli, pa je neizvjesno hoće li crnolistaši, zaposleni u institucijama na svim nivoima vlasti, dobiti svoju sljedeću platu.

Osim člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, plate iz budžeta institucija BiH očekuju i dojučerašnji savjetnik, a trenutni konzul BiH u Rijeci Milan Tegeltija, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, tužioci Tužilaštva BiH Diana Kajmaković i Gordana Tadić, piše Avaz.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH nisu znali odgovoriti hoće li njihova primanja zaista i doći u ruke korisnicima. Isto važi i za one koji su u penziji – poput Osmana Mehmedagića.

Osman Mehmedagic direktor OBA BiH
FOTO: OBA BIH

Kažu da je plata planirana u srijedu ili četvrtak, na osnovu podataka koji su pohranjeni u sistemu, i biće uplaćena na račune zaposlenih.

Ako ona budu doznačena na već blokirani račun i banke ne budu vršile isplate prema korisnicima, dužne su novac vratiti na račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

U Ministarstvu finansija BiH smatraju da se radi o odnosu klijenta i banke, koji s ovom institucijom nema nikakve veze, pa zato ne znaju na koji način i kada ovaj problem može biti prevaziđen.

Podsjećamo, banke u FBiH su po automatizmu blokirale račune osobama s crne liste. Oni su to pokušali riješiti otvaranjem računa u bankama u RS, ali su ih i one odbile.

Poslao pismo, ali pravila jasna

Čavara je nedavno čak i pisao predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto i ministrima finansija i pravde Srđanu Amidžiću i Davoru Bunozi, žaleći se da su mu ugrožena osnovna radnička i ljudska prava.

Marinko Čavara predsjedavajući
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je naveo da je do uvrštavanja na crnu listu platu primao putem računa otvorenog kod Adiko banke, ali mu je ona otkazala saradnju.

Potom je otvorio račun kod Nove banke, ali mu je nedavno i iz ove banke poručeno da žele zatvoriti njegov račun.

Isto važi i za one koji su u penziji – poput Osmana Mehmedagića.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This