Da li je ovo Republika Srpska ili Portugal?

Da li je ovo Republika Srpska ili Portugal?

Da neko zaluta u Doboj mogao bi se ozbiljno zapitati zna li gdje je došao.

„Ni skoro 30 godina od završetka rata, Doboj nema centralno gradsko spomen obilježje. Davne 2015. godine u Parku nardonih heroja postavljen je kamen temeljac za izgradnju ovog spomenika i dvije zastave, a od tad se ovaj projekat nije mrdnuo sa mrtve tačke. Po tome se još jednom negativno izdvaja u odnosu na druge opštine i gradove Srpske“, zaključio je Stefan Gavrić, predsjednik GO SDS-a u Doboju.

On je na svom facebook-u naveo i da u istom ovom parku, na samo stotinjak metara od kamena temeljca za spomenik srpskim borcima stoji spomenik šestorici poginulih portugalskih vojnika tokom mirovne misije u BiH koji su podigle Oružane snage Portugalije uz podršku grada Doboj.

„Da neko zaluta u Doboj mogao bi se ozbiljno zapitati zna li gdje je došao. Treba poštovati svaku žrtvu, ali je prosto nevjerovatno da se u našem gradu više poštuje žrtva šest portugalskih vojnika koji su u BiH bili u mirovnoj misiji, nego 1.864 srpska borca iz Doboja koji su u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu za slobodu Republike Srpske položili ono što je najvrijednije, svoje živote“, napisao je Gavrić i dodao:

„Pitanje je da li smo kao društvo dostojni boraca koji su se izborili za našu slobodu i sačuvali našu Republiku Srpsku, kad se ovako odnosimo prema postradalim borcima, dok mnogi preživjeli borci žive u katastrofalnim uslovima zbog dugogodišnje nebrige i zanemarivanja od strane vlasti.“

„Davno je rečeno da narod koji ne zna ili zaboravlja svoju istoriju nema ni budućnost, zato se kao država i društvo moramo osvijestiti i iz korijena promijeniti pristup prema najzaslužnijima među nama, a to su časni borci“, navodi Gavrić i ističe da je to posebno zadatak za mlade, poslijeratne generacije.

„Naši očevi i djedovi su podnijeli veliku žrtvu da bismo se mi rađali, odrastali, živjeli u miru i gradili i razvijali Republiku Srpsku“, piše Gavrić i zaključuje:

„Sve ono što godinama unazad radi aktuelna vlast i u Doboju i u Republici Srpskoj je, nažalost, sušta suprotnost od rasta i razvoja.“

(BN) Foto: Facebook

CATEGORIES
Share This