Obuka kontrolora vazdušnog saobraćaja u BiH

Obuka kontrolora vazdušnog saobraćaja u BiH

To je prvi put da se cjelokupna obuka kontrolora vazdušnog saobraćaja provodi u Bosni i Hercegovini.

Nakon osnovnih priprema u Mostaru je nedavno počela obuka nove generacije kontrolora vazdušnog saobraćaja. To je prvi put da se cjelokupna obuka kontrolora vazdušnog saobraćaja provodi u Bosni i Hercegovini.

I to zahvaljujući korištenju najsavremenijih prenosnih simulatora za obuku, koji uz korištenje internetske veze omogućavaju provođenje obuke na bilo kojoj lokaciji, uz potpuno njeno prilagođavanje operativnom okruženju i vazdušnom prostoru jedinica kontrole letenja na koju se odnose.

Kako je istakao direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac, obuka se provodi na osnovu ugovora koji je BHANSA zaključila sa danskom trening organizacijom GATE Aviation Training.

„U Mostaru su instalirana tri prenosna simulatora na kojima će se obučavati 14 kandidata za oblasne, devet kandidata za prilazne proceduralne i aerodromske kontrolore vazdušbog saobraćaja i dva kandidata samo za aerodromske kontrolore vazdušnog saobraćaja.

Osim toga, na istim simulatorima će se provoditi i obuka osvježenja znanja za postojeća 73 kontrolora koji trenutno rade na aerodromima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli“, obrazložio je Primorac.

(Fena) Foto: Fena

CATEGORIES
Share This