Da li je na pomolu raskol u SNSD? Radmanovićeva struja protiv Dodika

Da li je na pomolu raskol u SNSD? Radmanovićeva struja protiv Dodika

Posljednja dešavanja nakon izbora vezano za raspodjelu vlasti u RS i BiH pokazala su mnogo ozbiljnije pukotine u vladajućoj strukturu u RS, ali i unutar SNSD-a, nego što to na prvi pogled izgleda. Da li će i ovaj put Milorad Dodik uspjeti da smiri buru u svojim redovima, znaćemo vrlo brzo?

Prvi talas nezadovoljstva krenuo je iz istočnog dijela RS nakon što je mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković, imenovao ministre među kojima nema nijednog iz istočnog dijela RS. I dok hercegovačka grupacija ćuti, pravi bunt je krenuo iz Sarajevsko-Romanijske regije. Najprije je visoko funkcioner DEMOS-a Aco Stanišić nezadovoljan takvom strukturom Vlade RS, u koju se jedino “udomio” Nedeljko Čubrilović, najavio otvoreno izostajanje podrške takvoj kadrovskoj politici i da DEMOS-ov poslanik u Parlamentu BiH neće podržati novi Savjet ministara BiH.

Slična reakcija je i sarajevske strukture SNSD-a koja je nezadovoljan imenovanjem Nenada Nešića za novog ministra u Savjetu ministara BiH, ali i izostajanjem sopstvenih kadrova, takođe najavila izostajanje podrške novom sazivu Savjeta ministara BiH, a predstavnik njihove struje u Parlamentu BiH je Miroslav Vujičić. Oni smatraju da SNSD-ov ogranak u Istočnom Sarajevu, ali i istočnom dijelu RS, zaslužuje više funkcija nakon izbora te smatraju da su oni zaslužni za Dodikovu pobjedu za predsjednika RS-a i pobjedu Željke Cvijanović u utrci za Predsjedništvo BiH. Iz tog razloga su ljuti nakon odluke stranačkog šefa da za ministra bezbjednosti BiH predloži lidera DNS-a Nenada Nešića, a Stašu Košarca ostavi na istoj funkciji i naredne četiri godine. Nisu najsretniji ni ostankom Zorana Tegeltije. Ova struja u SNSD-u je navodno mišljenja da su i oni trebali dobiti barem jedno ministarsko mjesto zarad ostvarenih rezultata na terenu. Iza ove struje stoji Nebojša Radmanović, takođe poslanik u Parlamentu BiH.

U isto vrijeme ni odnosi sa Nenadom Stevandićem, predsjednikom US i novoizabranim predsjednikom Narodne skupštine RS, nisu na zavidnom niovu, jer ga Milorad Dodik odavno uzima kao nužno zlo, ali i pokazuje visok stepen nepovjerenja i netrpeljivosti prema njemu. A obzirom da ustavna norma u RS ne dopušta da se na više od dvije od šest ključnih pozicija nalaze Srbi, Stevandić bi pored Viškovića kao predsjednika Vlade RS i Miodraga Bajića kao Republičkog tužioca, mogao ostati “višak” i biti kolateral te norme. Naravno, Stevandić je svjestan da je na tankom ledu i da bi mogao biti žrtvovan, pa je i on jedan od onih koji ucjenjuju sve nervoznijeg Milorada Dodika za podršku Savjetu ministara BiH.

Rasplet unutrašnjih turbulencija vladajuće strukture iz RS ćemo svakako znati u srijedu na sjednici Parlamenta BiH kada bi se trebalo glasati o podršci novom sazivu Savjeta ministara BiH. Dodatnu konfuziju i pitanje održivosti sporazuma Osmorka_SNSD-HDZ stvara sve kolebljivija struktura Osmorke, koja se već svela na Šestorku, a najava formiranja vlasti u ZDK Fuada Kasumovića sa SDA, dovodi u pitanje i njegovu podršku ovoj koaliciji.

U srijedu ćemo jasno znati da li je zaista u pitanju raskol ili nova trgovina, jer niko od pomenutih aktera ne gine za ideologije i principe. Iskustvo nas ipak upućuje na ovo drugo, ali treba sačekati. Ono što za građane može da bude utjeha jeste da se ipak niko neće moći previše bahatiti, jer kada nisu sigurni u većinu i fotelje ova struktura vlasti je mnogo mirnija i normalnija.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This