Buduće generacije su dužne da čuvaju od zaborava herojska djela Bilećke brigade

Buduće generacije su dužne da čuvaju od zaborava herojska djela Bilećke brigade

Obilježen Dan Bilećke brigade

Bilećka brigada, osnovana 1992.godine je brojila oko 3000 boraca iz Bileće, Berkovića i Ljubinja, tako da su njenom sastavu bili vojnici iz bilećkog, ljubinjskog i berkovićkog bataljona. Čuvala je ratnu liniju dugu 75 km, ali njeni borci su ratovali gdje god je trebala pomoć i pojačanje.

Danas je obilježen Dan Bilećke brigade u organizaciji Opštine Berkovići i Opštinske boračke organizacije
15.Hercegovačka pješadijska brigada odnosno Bilećka brigada jedna je od najznačajnijih jedinica Hercegovačkog korpusa VRS.

Obilježavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio vladika Dimitrije sa sveštenstvom. Nakon liturgije održan je pomen poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata kod spomen obilježja. Prisutnima se obratio Nenad Abramović načelnik opštine Berkovići, koji je istakao da se prema Republici Srpskoj moramo ophoditi odgovorno i patriotski, a generacije, koje dolaze imaju dužnost da čuvaju od zaborava herojska djela Bilećke brigade.

Ratni komandant Brigade, Nikola Delić podsjetio je da je 100 poginulih i 210 ranjenih boraca ugradilo živote i dijelove tijela u temelje Republike Srpske i zbog toga moramo njegovati kulturu sjećanja i pamćenja na naše heroje.
Predsjednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić, istakao je da je Bilećka brigada imala ogroman doprinos u odbrani RS, a svaki njen pripadnik osvijetlio je obraz srpskog vojnika.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovao je i koordinator Boračke organizacije istočne Hercegovine, Veselin Vujović i predstavnici Opštinskih boračkih organizacija Hercegovine.

ISTOK

CATEGORIES
Share This