“Autoputevi Srpske” daju pola miliona KM za reklamu

“Autoputevi Srpske” daju pola miliona KM za reklamu

Prvi vijesnik izborne godine već odavno je postalo dijeljenje novca šakom i kapom. Ovaj put rekorderi su Autoputevi Srpske koji su dali više od pola miliona KM javnog novca za usluge predstavljanja započetih i izgrađenih dionica autoputa.

Desetine hiljada sekundi oglašavanja na televiziji i radio stanicama,kao i stotine reklama u štampanim medijima, internet portalima i društvenim mrežama – ovo je samo dio plana kako Autoputevi Srpske planiraju da potroše oko 600 000 maraka koje su dali ageniciji MANIA. S obzirom da je godinu dana ranije za isti posao firmi A MEDIA plaćeno 60 000 KM, zanimalo nas je zbog čega je to tako.

U odgovoru za BN Autoputevi tvrde da je razlog za to obim naručenog posla koji je nekoliko desetina puta veći u odnosu na stari.

„JP „Autoputevi Republike Srpske“ sprovelo je postupak javne nabavke usluga medijskog predstavljanja 31. avgusta 2023. godine, u okviru čega je, između ostalog, predviđena i izrada strategije tržišne komunikacije, izrada novog logotipa preduzeća, oglašavanje i komunikaciju putem društvenih mreža i samo medijsko predstavljanje kroz gostovanja u udarnim terminima u programima radio i televizijskih stanica, objavu tekstova u štampanim medijima i internet portalima“, saopšteno je iz tog preduzeća.

Firme A MEDIA i MANIA se godinama dovode u vezu sa vlasti u Srpskoj jer su mnogi poslovi u javnim  nabakvama u dijelu promocije i marketinga dodijeljeni upravo njima. Upravo zbog ovakvih i sličnih primjera, poručuju iz nevladinog sektora,  godinama pokušavaju saznati zbog čega se troše toliki iznosi na promocije i zašto baš uvijek isti ponuđači, ali su odgovori uglavnom isti.

„Njihova objašnjenja da se bore su uglavnom apsurdna, a vi na ovom tržištu nemate od koga da kupite mego od njih. Isti slučaj je i sa ovim javnim preduzećem čiji posao je da gradi putnu infrastrukturu, kojima nije potrebno da ovolika sredstva troši na promociju već izgrađenih dionica nego građani plaćaju akzice na gorivo da bi se gradili novi autoputevi  i to su stvari na koje oni treba da troše“, kaže Srđan Traljić iz Transparensi internešnela BiH.

Idejni projekti, otvaranje dijelova puteva i autoputeva, otvaranje staza za sankanje, skijanje, presijecanje vrpci, sve su to dugogodišnji potezi kojima se neslužbeno skupljaju glasovi u svakoj izbornoj godini, smatraju u opoziciji.

„Jasno je da ovaj novac ne ide samo marketinškim agencijama nego je to uigran sistem kako da se novac dalje distribuiše u političke partije i u one koj su nosioci i odlučuju o samom raspoređivanju novca.   Izbori su blizu, vidi se da će taj novac biti iskorišten i za finansiranje izbora i za sve za šta ne treba da bude iskorišten i što nije u skladu sa zakonom“, Mira Pekić, poslanik PDP-a u PD PS BiH.

Agencija „MANIA“ je dobila pare i od Službe predsjednika Republike Srpske i to  647.000 KM – i to 408.000 KM za organizovanje proslave Dana republike i 239.000 KM za medijsku kampanju povodom ovog praznika. Upravo ta saradnja im je donijela i sankcije Vlade Velike Britanije jer je agencija, kako su naveli iz britanske Vlade, značajno profitirala organizaciojom i promocijom obilježavanja 9. januara.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This