Upaljen žuti meteoalarm za dijelove BiH

Upaljen žuti meteoalarm za dijelove BiH

Dolaskom nestabilnog vremena uslijedila su i upozorenja meteorologa, a danas su nekoliko regija u Bosni i Hercegovini označili kao područja koja će biti na udaru oluja.

Žuti meteoalarm zbog jakih pljuskova i grmljavina izdat je za područja Banjaluke, Bihaća, Foče, Livna, Mostara, Prijedora, Sarajeva, Tuzle i Višegrada.

Upozorili su da građani, pogotovo iz gore navedenih trebaju biti svjesni i u toku s aktuelnom vremenskom prognozom.

“Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, istakli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Prognozirani periodi kada bi se mogle očekivati olujno nevrijeme:

Livno – od 9:00 do 18:00 sati

Mostar – od 12:00 do 18:00 sati

Sarajevo – od 12:00 do 19:00 sati

Tuzla – od 9:00 do 17:00 sati

Banjaluka – od 10:00 do 18:59 sati

Foča – od 12:00 do 18:59 sati

Prijedor – od 12:00 do 18:59 sati

Višegrad – od 12:00 do 18:59 sati.

Važno je istaći da je i prethodnih dana bilo zabilježeno veliko nevrijeme praćeno gradom u nekoliko bh. gradova, a koje je uslijedilo nakon visokih temperatura zraka koje su trajale danima u BiH.

Iako za danas nije najavljena moguća pojava grada, upozorava se stanovništvo da adekvatno zaštiti svoju imovinu i da ne boravi na otvorenom za vrijeme nevremena jer nije isključeno da dođe i do pojave leda. Ove mjere predostrožnosti su bitne kako bi se izbjegle povrede i materijalna oštećenja.

Prema prognozi, od danas sve do kraja sedmice se očekuje nestabilno vrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom na području BiH. Temperature zraka nešto niže, ali i dalje veoma visoke, prenosi N1.

CATEGORIES
Share This