Uhapšena grupa iz Banjaluke, preko tuđih podataka oprala blizu 20.000 maraka

Uhapšena grupa iz Banjaluke, preko tuđih podataka oprala blizu 20.000 maraka

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Banjaluka sprovode akciju kodnog naziva „VIZA“ usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta

U ovim aktivnostima su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a na osnovu naredbi Osnovnog suda Banjaluka izvršeni pretrese na više lokacija koja koriste sljedeća lica: S.S., S.S., D.D., O.M., S.D., N. T.,N.Z. i D.B., a koji se sumnjiče da su izvršili krivična djela „Neovlašteno korištenje ličnih podataka“ iz člana 157. stav 1 KZ RS i krivično djelo „Pranje novca“ iz člana 263. KZ RS“, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Kako stoji u saopštenju, prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima (veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije i dr.).

„Navedena krivična djela su izvršena na taj način što su gore navedena lica putem marketa na „Dark netu“ došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakog čega su izvršili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac banka „Banco BISA“ S.A sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 KM“, dodaje se u saopštenju.

Sve sumnjive transakcije iskorištene su za dopunjavanje pre-paid brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, gdje su nakon toga putem SMS poruka preko VAS servisa dio uplate sa prethodno dopunjenih pre-paid brojeva telefona prebacivali  na  naloge koji su kreirani kod pravnih lica zaduženih za igre na sreću, a potom vršili isplate gotovog novca u njihovim poslovnicama.

„U narednom periodu protiv navedenih lica biće podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka“, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

(BN)   Foto:Novosti

 

CATEGORIES
Share This