Mladić (18) izgubio kontrolu nad vozilom i poginuo, mlađi brat (13) teško povrijeđen

Mladić (18) izgubio kontrolu nad vozilom i poginuo, mlađi brat (13) teško povrijeđen

Veća brzina najverovatniji je, ali još uvijek nepotvrđeni uzrok saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo mladi Valjevac F.N. (18).

Kako Blic saznaje, tinejdžer koji je imao probnu vozačku dozvolu, prvi put je sjeo za volan nakon 23 časa u noći u kojoj je nastradao, dok mu se na mjestu suvozača nalazio brat po majci, dječak od 13 godina.

Nesreća se dogodila u noći između subote i nedelje i to pet minuta nakon ponoći, u ulici Palih boraca u valjevskom naselju Peti puk.

Prvi rezultati policijskog uviđaja su pokazali da je vozeći se u pravcu parka u tom naselju, gdje im se nalazi porodični dom, F.N. iz nepoznatih razloga izgubio kontrolu nad automobilom “audi a4” sletio sa kolovoza u vodopropusni kanal i udario u drvo, što je bilo kobno.

Preminuo u bolnici

Mladić je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život i iako je odmah prebačen u Urgentni centar bolnice u Valjevu, nekih tri i po sata kasnije je preminuo.

Ljekari su uspjeli da spasu život suvozaču, 13-godišnjem dječaku B.S, njegovom bratu po majci, koji je operisan i sa teškim tjelesnim povredama koje sada nisu opasne po život, i dalje se nalazi na liječenju u valjevskoj bolnici.

S obzirom da se nesreća dogodila na ravni i pravcu bez krivine, prvi zaključak istrage je da je sletanja sa kolovoza došlo zbog veće brzine. Tu pretpostavku, međutim, treba da potvrdi ili opovrgne mašinsko-tehničko vještačenje vozila koje je naložilo Osnovno tužilaštvo u Valjevu, a na čije rezultate će se čekati bar sedam dana.

Prvi put sjeo za volan poslije 22 časa

Nastradali F.N. je posjedovao probnu vozačku dozvolu, a po saznanjima Blica nikada do kobne nesreće nije vozio automobil nakon 22 časa, kako je propisano zakonom, i bez dozvole roditelja i starijeg lica kao saputnika. Koji je bio povod da ključeve “audija” te večeri uzme nakon 23 sata i u automobil sa njim uđe i mlađi brat, za sada nije poznato.

ZBS o probnim dozvolama

Zakon o bezbjednosti saobraćaja (ZBS), inače, propisuje da sa probnom vozačkom dozvolom upravljanje automobilom je strogo zabranjeno u vremenu od 23 časa do 6 časova. I tu nema izuzetaka u smislu da u tom periodu smije da se vozi sa pratnjom iskusnijeg vozača ili člana porodice.

Takođe, po ZBS, vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne smije da vozi brzinom većom od 110 km/h na autoputu, odnosno, 90 km/h na motoputu, dok na svim ostalim putevima smije da se vozi samo do 90 odsto od ograničenja. Vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne smije da ima alkohol u krvi i tu ne postoji nikakva granica, odnosno, minimalna količina.

Agencije

CATEGORIES
Share This