Volari kod Šipova: „Biramo život, a ne litijum!“

Volari kod Šipova: „Biramo život, a ne litijum!“

“Svako rudarenje u korumpiranom sistemu je samo uništavanje životne sredine i ništa više“, poručili okupljeni..

U Volarima kod Šipova održan je protest mještana protiv nastavka geoloških istraživanja litijuma, čije iskopavanje će, kažu okupljeni, dovesti do trajnog uništenja životne sredine.

Okupljeni smatraju da pitanje zaštite životne sredine mora biti iznad dnevne politike i da svi politički akteri moraju stati na stranu građana.

“Nije ni vrijeme ni mjesto da se dijelimo po naciji niti po mjestu iz kojeg dolazimo, a kamo li po partijskoj pripadnosti”, rekao je odbornik SO Šipovo Draženko Prole, dodajući da ima i odbornika koji ćute.

Protestima prisustvuju Jelena Trivić i Radislav Dončić iz Narodnog fronta.

Upozoreno je i na moguće katastrofalne posljedice, kojima neće biti izložena samo mjesta u kojima bi iskopavanja bila vršena.

“Neće Pliva biti zagađena samo Jezeru, ode to i u Banjaluku i dalje. Ako će da zaposle ljude, to je u redu, ali ne pod cijenu da trajno zagade životnu sredinu” rekla je Amela Šabić, ekološki aktivista iz Jezera.

Da rudnici neće donijeti obećani razvoj smatra i Sergej Milanović, nezavisni odbornik u SO Mrkonjić Grad.

“Svako rudarenje u korumpiranom sistemu je samo uništavanje životne sredine i ništa više. Niko od nas građana neće imati ni marke od toga. Najbolji primjer je rudnik “Medna” u Mrkonjić Gradu, koji je otvoren prije dvije godine i do danas osim zagađene vode ništa nije donio”, rekao je Milanović.

Protest mještana Šipova podržali su aktivisti iz okolnih mjesta, Jezera i Mrkonjić Grada, gdje se na više lokacija paralelno vrše geološka istraživanja.

(BN / Foto: BN)

CATEGORIES
Share This